Alexa çocukların sesini izinsiz kaydettiği için yargılanacak

Amazon

#İŞBİRLİĞİ

Amazon’un sesli asistanı olan Alexa çocukların sesini izinsiz kaydettiği için son günlerde birçok kuruluşun hedefinde. Amazonun çok güvendiği ve sürekli olarak yapay zeka ile geliştirdiği Alexa, bu sefer son derece üzücü ve kaygı verici olaylarla anılıyor. İşte haberimizin detayları.

Genellikle veri toplama ve bunları sızdırma ile ilgili haberler Facebook üzerinden çıkıyor. Her ne kadar Facebook şirketi bu konuda önemli bir imaj sarsıntısı yaşamışsa bile, Amazon da muhtemelen yakın zamanda veri sızıntıları ile anılacak. Şirketin son olarak çocukların sesini izinsiz kaydetmesi, büyük tepki topladı.

Alexa çocukların sesini izin almadan kullanıyor

Gizlilik ve kullanıcı memnuniyeti açısından en önemli şirketlerden bir tanesi olan Apple, genellikle akıllı asistanı olan Siri’yi kullanarak birşeyler kaydetmekten kaçınıyor. Ancak Amazon’un sesli asistanı olan Alexa, cihaz sahibinin kim olduğuna bakmadan bütün sesleri depoluyor.

Amazon Alexa 1

Normal şartlarda eğer herhangi bir sesli asistan kayıt yapacaksa, bunu mutlaka önceden belirtmeli. Ayrıca ses kaydı yapılacak olan kişinin yalnızca tanımlı bir ses olması gerekiyor. Amazon kuruluşunun sanal asistanı olan Alexa ise, bunların hiç birisine önem vermiyor. Bu da güvenlik açıklarının oluşmasına neden oluyor.

Alexa ile ilgili açılan davalarda, mahkeme sesli asistanın bütün verileri silmesi gerektiğini söylüyor. Amazon tarafından yapılan açıklamaya göre, sesli asistanda kayıtlı olan bütün sesler siliniyor. Ancak kullanıcılar bunun tam tersinin gerçekleştiğine sürekli olarak vurgu yapıyor.

Peki sizce de Amazon, çocuklar ile ilgili verileri saklıyor mu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Cortana ve Alexa, Siri’yi geride bıraktı