Akıllı Telefonlara Dilimizi Öğretmeyi “Asistan B” Uygulamasıyla Başardık

asistan b

Türkçe konuşan ve anlayan bir akıllı telefona sahip olmayı kim istemez ki? Ben isterim arkadaş. Beni anlamayacak telefona neden bin liranın üzerinde bir masraf yapayım ki? Hep bu sorunun çözülmesini ve beni de bir gün anlayacak, benim dilimle bana karşılık verecek akıllı bir telefonumun olmasını hayal etmiştim.

Sonun da Türk yazılımcılar seslerimi duydu herhalde ki, Asistan B yazılımını ücretsiz olarak kullanıma sundular. Şimdi nedir bu Asistan B? Evvela Burunya Mobile firmasına teşekkürlerimizi sunalım. Kendileri tamamen Türkçe konuşan ve Türkçe söylenenleri algılayan bir yazılımı geliştirdiler. Sadece android telefonlara uyumlu olan Asistan B uygulaması, daha sonra İOS modelleri içinde geçerli bir uygulama olacaktır.

asistan-b

Biliyorsunuz ki Apple modelinin Siri’si ve Samsung modelinin S Voice’u Türkçeyi desteklemiyordu. Asistan B uygulamasının da bu ikisine rakip olacağı konuşuluyor. Ama uygulamanın geliştiricisinden duyduğumuza göre böyle bir iddiaları bulunmuyormuş. Bu uygulamada forumlarda ki şikayetler dikkate alınarak, uzman yazılım mühendisleri ve dil bilimciler tarafından güzel bir ekip çalışması yapılarak tasarlanmış. Çünkü sondan eklemeli bir dil olan Türkçe için mevcut yazılımlarla çalışmak çok zor. Bunun için ayrı bir çalışma yapmak gerektiği konusunda uzmanlar ortak bir platformda birleştiler ve sonunda güzel bir başarı elde ettiler. Kendilerini tebrik ediyoruz.

İOS Asistan B uygulaması için daha zaman varmış ancak ihtiyacın daha çok android modellerde olduğunu düşünürsek pek eksik bir durum değil bu, ayrıca mobil trendler için gerekli olan Türkçe uygulamalar Burunya Mobile tarafından hızlı bir şekilde geliştirilecektir hedefi bizi sevindirdi. Artık her mobile uygulamanın bir Türkçesinin olması işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Bu daha sonraları kazanılan deneyimlerle tamamen fikirsel olarak da, Türk uygulamaların yolunu açacaktır.

Türk yazılımcılarının artık daha iyi işler başarmalarını bekliyoruz. Son zamanlarda devlet tarafından destekler yapılarak, yazılım konusunda atılımlar gerçekleşmeye başladı. Millileşme projeleri sayesinde daha fazla Türkçe uygulamalar ve yazılımlarla bilişim dünyasında ki yerimizi alabiliriz. Bu anlamda kendilerine hedef çizen ve bu doğrultuda çalışmalar yapan tüm yazılım mühendislerine başarıları dileklerimizi iletiyoruz.