Bu yıl akıllı telefon satışlarında büyük düşüş yaşanacak

Türkiye'de tercih edilen telefon

Yayınlanan yeni bir rapor, ekonomik sıkıntılar sebebiyle 2022’de akıllı telefon satışlarında ciddi bir düşüş yaşanacağını gösteriyor.

Son dönemde teknoloji dünyası bir durgunluk dönemine girmiş durumda. Bir yandan pandeminin hala hissedilen etkileri bir yandan Ukrayna savaşına bağlı enerji sorunları derken, dünya genelinde bir ekonomik krizin ayak sesleri duyuluyor. Bu kriz haliyle teknoloji dünyasına da yansıyor. Pek çok teknoloji şirketi bu duraklama dönemini zarar görmeden atlatmak için önlem alıyor. Hatırlayacak olursanız daha dün Tesla’nın bir süre işçi alımlarını durduracağı haberini sizinle paylaşmıştık. Söz konusu bu durgunluk, akıllı telefon satışlarını da etkileyecek gibi duruyor.

Araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan son rapor, 2022 yılında akıllı telefon satışlarında ciddi bir düşüş yaşanacağını gösteriyor. IDC’ye göre 2022’de akıllı telefon satışları yüzde 3.5’luk bir düşüş yaşayarak toplam 1.31 milyara düşecek. Son üç çeyrektir yaşanan düşüşün yıl sonuna kadar da sürecek olması, teknoloji dünyası için, özellikle de telefon üreticileri için zor bir dönemin kapıda olduğunu gösteriyor.

Samsung ve vivo, 2021 yılının ilk çeyreğinde en hızlı büyüyen 5G akıllı telefon satıcıları

Öte yandan IDC, bu düşüşün kalıcı bir trend olacağını düşünmüyor. IDC’ye göre bu düşüş kısa süreli bir tökezleme olacak. IDC’ye göre akıllı telefon pazarı 2026’ya kadar 1.9 büyüyecek.

IDC, 2022’de yaşanacak düşüş için çeşitli faktörleri sebep gösteriyor. Bunların başında talebin zayıflaması, enflasyon, devam eden jeopolitik gerilimler ve bir süredir yaşanan tedarik sıkıntısı geliyor. Ancak IDC’ye göre bu düşüşün en büyük sebebi Çin’de devam eden karantina süreci.

NASA Ay’da GPS benzeri bir navigasyon sistemi kuruyor