Akıllı telefon satışları pek de iyi gitmiyor

xiaomi 13 pro 2

Teknoloji sektörünün itici gücü akıllı telefon pazarında işler pek iyi gitmiyor gibi görünüyor.

Akıllı telefon satışları pek de iyi gitmiyor. Kısa bir süre önce yaşanan küresel ekonomik durgunluk, tüketici güvenini pazarda belirgin bir şekilde etkiledi. TrendForce tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2023’ün ilk çeyreğinde dünya genelinde akıllı telefon üretimi sadece 250 milyon adede ulaştı. Bu rakam, %19.5’lik yıllık bir azalmayı ifade ediyor ve 2014’ten bu yana gerçekleşen en büyük yıllık düşüşü simgeliyor.

Samsung, Galaxy S23 serisini piyasaya sürmesiyle birlikte ilk çeyrekte üretimini hafifçe artırarak 61.5 milyon adete ulaştı. Bu, bir önceki yıla kıyasla %5.5’lik bir artış anlamına geliyordu. Ancak, TrendForce yeni modellere olan talepteki azalma nedeniyle ikinci çeyrek üretiminin yaklaşık %10 oranında düşeceğini tahmin ediyor. Apple ise ilk çeyrekte telefon üretiminde %27.5’lik ciddi bir düşüş yaşadı ve toplamda 53.3 milyon telefon teslim etti. Yeni çıkan iPhone 14 serisi bu toplamın yaklaşık %78’ini oluştururken, geçen yıla göre bir iyileşme olduğu görüldü. Ancak, şirket model tanıtımları arasındaki geçiş sürecini yönetirken, ikinci çeyrekte %20’lik bir düşüş bekleniyor.

1

Oppo gibi markalar (Oppo, Realme, Vivo ve OnePlus dahil), piyasa koşullarının tatmin edici olmaması ve gerekli stok ayarlamaları nedeniyle, ilk çeyrekteki üretimi %17 düşüşle 26.8 milyon adede indirdi. Vivo da bu düşüş %14’ü geçti. Ancak, TrendForce başarılı stok yönetimi ve Güneydoğu Asya ve diğer bölgelerdeki hafif talep artışı nedeniyle ikinci çeyrek üretiminin %30’dan fazla artacağını öngörüyor. Bu durumda, Oppo’nun Çin’deki yüksek kalite modellerinin pazar payını sürekli güçlendirmesi ve Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’daki dikkate değer satış başarılarına dikkat çekmek gerekiyor. Hatta yurt dışı pazarı, toplam satışlarının neredeyse %60’ını oluşturuyor.

vivo

Akıllı telefon satışları pek de iyi gitmiyor

İlk çeyrekte Xiaomi’nin (Xiaomi, Redmi, POCO dahil) üretim hacmi 26.5 milyon adede geriledi, bu durum %27.4’lük bir çeyreklik düşüşü temsil ediyor. Bu düşüşün büyük ölçüde küresel tüketici güvenindeki azalmadan kaynaklanıyor. Kısa bir süre önce, küresel ekonomik durgunluğun devam etmesi tüketici güvenini piyasa üzerinde olumsuz yönde etkiliyor. TrendForce’un raporuna dayanarak belirtmek gerekir ki, 2023’ün ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon üretim hacmi sadece 250 milyon adetle sınırlı kaldı. Bu durum, %19.5’lik bir yıllık düşüş anlamına geliyor. Sadece en büyük yıllık düşüş değil, aynı zamanda 2014’ten bu yana görülen tarihi bir azalma olarak kaydedildi.

Sony Xperia 1 V 1

Akıllı telefon satışları pek de iyi gitmiyor. Samsung, Galaxy S23 serisinin piyasaya sürülmesine borçlu olduğu 1. çeyrek üretiminde hafif bir artış yaşadı ve 61.5 milyon adet üretimle %5.5’lik bir artış kaydetti. Ancak, TrendForce’un belirttiği gibi, yeni modellere olan talepteki zayıflama nedeniyle 2. çeyrek üretiminde yaklaşık %10’luk bir düşüş bekleniyor. Öte yandan, Apple 1. çeyrekte akıllı telefon üretiminde %27.5’lik büyük bir düşüş yaşadı ve toplamda 53.3 milyon adet teslimat gerçekleştirdi. Yeni iPhone 14 serisi, bu sayının yaklaşık %78’ini oluşturuyor ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla bir iyileşme kaydedildi. Ancak, şirketin model lansmanları arasındaki geçiş sürecini yönetirken, 2. çeyrekte %20’lik bir düşüş beklendiği açıklanıyor. Akıllı telefon satışları pek de iyi gitmiyor.

Xiaomi 13 Ultra kamerası, ünlü otoritenin beklentilerini karşılamadı