Akıllı telefon fiyatlarında karamsar tablo!

Akıllı telefon sevkiyatları küresel çip krizi sebebiyle duraksadı

Akıllı telefon dünyasında fiyatlar maalesef aşağı gitmek bu yana, yeni yılda da yukarı yönlü hareketine devam edecek.

Akıllı telefon fiyatlarında karamsar tablo! Gerek 2020 gerekse de 2021 yılında üzerimize kara bulut gibi çöken çip krizi ve pandemi, 2022 yılında da hayatımızı kötü etkilemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan TSMC’nin fiyatlarını arttırmasının ardından, bütün dünya genelinde akıllı telefon fiyatlarının artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Akıllardaki soru ise, ne kadar artacak?

Bu sorunun yanıtı aslında, akıllı telefon fiyatları hangi bölgede ne kadar artacak diye sorulduğunda yanıt bulabiliyor. Çünkü yeni yılda fiyatlar bölgeden bölgeye önemli oranlarda farklılık gösterebilir. Counterpoint Research tarafından yapılan araştırmalara göre, akıllı telefon fiyatlarının en fazla Orta Doğu ve Afrika’da artması bekleniyor. Avrupa ise, fiyatların en az oranda artmasının beklendiği bölge.

Apple, App Store kurallarında esneklik yapacak

Akıllı telefon fiyatlarında karamsar tablo!

2021 yılı verilerine bakıldığı zaman da bu durum net bir şekilde görülebiliyor. Analiz sonuçlarına göre, 2021 yılında akıllı telefon fiyatlarının ortalama maliyeti 308 dolar olarak belirlendi. Ancak bir önceki sene olan 2020 yılına baktığımız zaman, fiyatın 21 dolar daha düşük olduğu görülüyor.

2019 yılına baktığımız zamansa, akıllı telefon ortalama maliyetinin 274 dolar olduğunu görüyoruz. Yani maliyetler yıldan yıla artmaya devam ediyor. Bu durumun arkasında yatan nedense açık bir şekilde çip krizi ve bir türlü bitmeyen pandemi. Dünya genelinde ortalama %20 olarak beklenen fiyat artışı bakalım ülkemizde ne kadar olacak.

Dogecoin talebine burger zincirinden yeşil ışık!