Akıllı telefon alacaklar acele edin! Büyük zam geliyor!

Samsung ve vivo, 2021 yılının ilk çeyreğinde en hızlı büyüyen 5G akıllı telefon satıcıları

Çip sıkıntısı büyüyor. Krize bağlı olarak dolar bazlı zamlar söz konusu. Önce otomobillerin ardından da teknoloji ürünlerinin bu zamdan etkilenmesi bekleniyor. İlk sırada da akıllı telefonlar var!

Akıllı telefon alacaklar acele edin. 2020 yılında başlayan çip krizi artık hat safhaya ulaşmış durumda. Özellikle üst seviye çiplerde büyük bir kriz söz konusu. 2021 yılı ile birlikte bu kriz önemli seviyelere çıkmış durumda.

Krizin etkilediği en önemli sektör otomobil sektörü oldu. Pek çok otomobil devi üretime ara vermek zorunda kaldı. Bu durum da ister istemez fiyatlara yansıdı. Fakat bu fiyat artışının aynı şekilde akıllı telefonları da etkileyeceği iddia ediliyor.

Samsung ve vivo, 2021 yılının ilk çeyreğinde en hızlı büyüyen 5G akıllı telefon satıcıları

Akıllı telefon alacaklar acele edin! Büyük zam geliyor!

Malum sektörde farklı kategorilerden pek çok model satışta. Çip krizi şu anda tüm modelleri etkilemiş değil. Keza orta ve giriş segmentindeki modeller için bir kriz söz konusu değil. Yani bu modeller için çip bulmak kolay.

Fakat söz konusu üst seviye modeller olduğunda işler biraz daha değişiyor. Özellikle de 5nm ve 8nm arasındaki üretim teknolojisine sahip çiplerde büyük bir kriz söz konusu. Bu krizin temel nedeni ise arz talep dengesinin şaşmış olması.

Dünyanın en önemli çip üreticisi olan TSMC şu anda taleplere cevap vermiyor. Üretim bandını full kapasite ile çalıştıran Tayvanlı şirket önümüzdeki süreçte daha farklı yollara başvurabilir.

Fakat şu anda kriz kökenli bir fiyat artışı söz konusu. Çiplerin fiyatının artması muhtemelen akıllı telefonlara da yansıyacaktır. Gerçi Türkiye halkı olarak zamlara alışık olduğumuz için, bu durum bizi çok fazla etkilemeyecektir.

Toyota Corolla Ekim fiyatları ile yüz güldürdü