ABD Donanması TikTok’u yasakladı

ABD Donanması

Çinli uygulamaların güvenlik açığı yarattığı endişesini taşıyan ABD’de beklenen yasaklar gelmeye başladı ve ABD Donanması TikTok’u yasakladı.

Donanmanın aldığı yasak kararına göre, donanmada çalışan hiçbir asker ve memur, devlet tarafından kendilerine sağlanan telefonlara TikTok kuramayacak.

ABD Donanması bünyesinde TikTok görmek istemiyor

Çinli ByteDance firmasının dans videoları paylaşmayı sağlayan uygulaması TikTok, gençler arasında popüler olduğu kadar, donanmadaki erler arasında da çok popüler.

Trump hükumetinin ticaret savaşı ilan ettiği Çin’in de ABD’ye karşı Çinli donanım ve yazılım firmaları üzerinden casusluk yaptığı iddiaları dile getiriliyor. ABD bu nedenle bazı Çinli donanım üreticilerine yasak getirmişken şimdi yazılım ve internet servislerine de yasak uygulamaları başlıyor.

TikTok ise, Çin hükumeti ile arasında hiçbir bağlantı olmadığını ve casusluk yapmadığını dile getiriyor ancak ABD hükumetini ikna edemiyor. Öte yandan aynı iddiaları da Çinliler ABD yazılım ve teknoloji şirketleri için dile getiriyorlar.

TikTok gençlerin yoğun ilgisiyle son yıllarda hızla büyüdü. ABD pekçok gencin telefonuna giren uygulama dijital güvenlik açığı yaratmasa bile ticari olarak tehlikeli bri rakip. Facebook, Snapchat gibi ADB’li dev sosyal medya ve internet şirketleri TikTok’u ciddi bir rakip olarak görüyorlar. TikTok’un ise basına yansıtılmayan satın alma tekleflerine cevap vermediği iddia ediliyor. Gördüğü her sosyal medya servisini satın almak için milyar dolarlar teklif eden Zuckerberg’ün hala TikTok’u satın alamamasının nedeni olarak da bu gösteriliyor.

Türkiye’de o internet siteleri kapatılacak!

Öyle görünüyor ki, yakın gelecekte, global pazarda büyümek isteyen tüm şirketlerin açık kaynak kodu kullanması zorunlu olacak, aksi takdirde şüphe altında kalacaklar.