ABD, A.I. kontrollü drone filosu için 6 milyar dolar harcayacak

drone

Pentagon, ABD hava kuvvetlerinin yapay zeka kontrollü askeri bir drone filosu kurmak için 6 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Gerek Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Karabağ krizi olsun, gerek Rusya’nın Ukrayna işgali olsun, son dönemde yaşanan askeri çatışmalar, droneların, yani İHA ve SİHA’ların günümüz askeri operasyonları ve sıcak savaşlar için ne kadar önemli hale geldiğini gözler önüne serdi. Türkiye’nin de öncü ülkeler arasında yer aldığı bu askeri drone çalışmaları, önümüzdeki yıllarda daha da kritik hale gelecek gibi görünüyor. Çünkü bu kez devreye yapay zeka da girmiş durumda. Operatörler yerine yapay zekanın kontrol ettiği İHA ve SİHA’lar, çok yakın gelecekte sıcak savaşların içinde yer alabilir.

Bu alana en büyük yatırımı yapan ülkelerden biri ise tahmin edebileceğiniz gibi ABD. Askeri harcama konusunda açık ara bir numara olan ABD, insansız hava aracı filosuna da bir servet harcamaya hazırlanıyor. Pentagon’un bu hafta başında yaptığı açıklamaya göre ABD, yapay zekanın kontrol ettiği bir drone filosu kurmak için 6 milyar dolar bütçe ayırdı.

askeri drone

Aslında ABD yıllardır İHA ve SİHA’ları efektif şekilde kullanıyor. Özellikle Orta Doğu’daki işgaller sırasında Amerikan SİHA’ları ölümcül bir rol oynadı. Pek çok masum sivilin de hayatına mâl olan bu drone saldırıları, eski ABD başkanı Barack Obama’ya “Drone King” lakabını kazandırdı. Ancak işin içine yapay zekanın girmesiyle birlikte işler bir sonraki noktaya taşınmış olacak. Bu da aslında endişeleri de beraberinde getiriyor. Çünkü operatör kontrolündeki insansız hava araçlarının bile yüksek sayıda sivil kaybına sebep olduğu bir tablo varken, bir de insan faktörünü tamamen ortadan kaldıracak yapay zeka kontrollü SİHA’ların devreye girmesi, çok daha kanlı bir tablonun ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Elbette ABD’nin silah endüstrisinin böyle bir kaygısı yok gibi görünüyor.

ABD’nin 6 milyar dolar yatırım yapacağı XQ-58A Valkyrie insansız hava araçları, düşük maliyetleriyle ABD ordusu için cazip bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Çünkü bir XQ-58A Valkyrie’nin maliyeti yaklaşık 3 milyon dolar. F22 ve F35 gibi uçakların ortalama 100 milyon dolara mâl olduğu göz önüne alınınca XQ-58A Valkyrie’nin 3 milyon dolarlık etiketi oldukça düşük kalıyor.

Realme GT5 piyasaya sürüldü