AB düzenleyicileri Meta’yı sorguluyor!

AB düzenleyicileri Meta'yı sorguluyor!

Meta’nın, araştırma topluluğu için “paha biçilemez” bir kaynak olan CrowdTangle’ı kapatma kararı, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin yeni incelemelerine maruz kaldı. İşte tüm detaylar.

Sosyal ağın 2024’teki küresel seçimler öncesinde aracı kullanımdan kaldırma planıyla ilgili endişelerini zaten dile getiren AB Komisyonu, şimdi Meta’ya araştırmacılarla yaptığı çalışmalar hakkında daha fazla ayrıntı vermesi için baskı yapıyor. AB Komisyonu daha önce CrowdTangle’ın kapatılması talebini şirketin dezenformasyon kampanyaları ve seçimle ilgili politikalarını ele alma biçimine ilişkin daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak göstermişti. Şimdi, araştırmacıların ve sivil toplum kuruluşlarının yıl sonuna kadar çevrimiçi kalması yönündeki taleplerine rağmen CrowdTangle’ın kapatılmasından sadece birkaç gün sonra, düzenleyiciler Meta’ya Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında dışarıdan araştırmacılara izin verme “yükümlülüğünü” hatırlattı.

AB düzenleyicileri Meta'yı sorguluyor!

“Komisyon, Meta’dan, araştırmacıların DSA’nın gerektirdiği şekilde Facebook ve Instagram’ın çevrimiçi arayüzünde kamuya açık verilere erişmesine izin verme yükümlülüklerine uymak için aldığı önlemler ve planları hakkında daha fazla bilgi sağlamasını talep ediyor. AB Komisyonu bir açıklamada “Komisyon özellikle Meta’nın içerik kütüphanesi ve uygulama programlama arayüzü (API) hakkında uygunluk kriterleri, başvuru süreci, erişilebilen veriler ve işlevler dahil olmak üzere bilgi talep ediyor” dedi. Platform son zamanlarda bazı sorgulara maruz kalmıştı ve bu da onlardan biri oldu. Son dönemlerde çoğu platform inceleme altında da denebilir.

Android Hırsızların Korkulu Rüyası Olacak – Yeni Özellik Geliyor