Türünün en büyük araştırmasına göre, dünya çapında kanser tanısı alan 50 yaş altındaki kişilerin sayısı otuz yılda neredeyse %80 arttı. İşte tüm detaylar.
Küresel erken başlangıçlı kanser vakaları 1990’da 1,82 milyondan 2019’da 3,26 milyona yükselirken, 40’lı, 30’lu ve daha genç yaştaki yetişkinlerin kanserden ölümleri %27 arttı. Araştırma, yılda 50 yaşın altındaki bir milyondan fazla kişinin kanserden öldüğünü ortaya koyuyor. Uzmanlar vakalardaki artışın ardındaki nedenleri anlama konusunda hâlâ erken aşamada. BMJ Oncology’de yayınlanan çalışmanın yazarları, faktörler arasında kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezitenin muhtemel olduğunu söylüyor.
Raporda “1990’dan bu yana erken başlangıçlı kanserlerin görülme sıklığı ve ölümleri dünya çapında önemli ölçüde arttı” deniyor. “Sağlıklı bir diyet, tütün ve alkol tüketiminin kısıtlanması ve uygun açık hava etkinlikleri de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünü azaltabilir.”
Önceki çalışmalar, son birkaç on yılda dünyanın çeşitli yerlerinde 50 yaşın altındaki yetişkinlerde kanser görülme sıklığının arttığını öne sürüyordu. İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin’in Hangzhou kentindeki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen son çalışma, konuyu küresel ölçekte ve genç yetişkinler için risk faktörlerini inceleyen türünün ilk örneğiydi.
Önceki çalışmaların çoğu bölgesel ve ulusal farklılıklara odaklanıyordu. Bu küresel çalışmada araştırmacılar, 204 ülkeden 29 kanser türünü kapsayan verileri analiz etti.
PlayStation Plus kullanıcıları tepki olarak aboneliklerini iptal ediyor