YouTube sessiz sedasız yapay zekanın (AI/Artificial Intelligence) kontrolüne geçiyor. Abone sayıları fırlarken, gerçek insan eliyle yapılan içerikler giderek azalmaya başladı.
YouTube altı ay önceki halinden bambaşka bir yere evrildi. Mayıs ayı verilerine göre abone sayısı en popüler 10 kanaldan 4’ü tamamen yapay zeka üretimi videolar paylaşıyor. Üstelik bu içerikler platformun algoritması tarafından da parlatılıyor. Google’ın video devi, kuruluşundan itibaren sürekli dönüşüm geçirdi. Başlangıçta sadece basit videoların paylaşıldığı bir platformken, bugün profesyonel prodüksiyonlarla Netflix’e rakip olma derdinde. Aynı zamanda TikTok’un kısacık videolarıyla da yarışıyor. Ancak AI çağı, YouTube’u belki de tarihindeki en büyük kırılma noktasına taşıdı.
AI içeriklerinin platformdaki hakimiyeti artarken, profesyonel içerik üreticilerinin oyun alanı da daralıyor. Hatta pek çoğu yapay etkileşimle abone ve izlenme sayısını şişiriyor. Fakat yapay zekayla dolup taşan bir ortamda bunun önemi şimdilik tartışmalı. Ayrıca YouTube’un bazı popüler kanalları da TikTok ve Instagram’a kaymaya başladı.
Ocak ayında yapay zekayla içerik üreten en popüler YouTube kanalı 2.5 milyon aboneye ve 220 milyon izlenmeye ulaşmıştı. O dönem bu rakamlarla ilk 20’ye ancak girebiliyordu. Ama sadece altı ay içinde tablo tamamen değişti. Haziran ayında AI içerikleri yayınlayan dört farklı kanal toplamda 23 milyon aboneye ve 800 milyon izlenmeye ulaştı.
Profesyonel içerik üretmek için zaman, bütçe ve beceriye sahip olmayanlar, AI sayesinde hızlı, düşük maliyetli ve standart kalitede içerik üretebiliyor. Böylece hem platformun algoritmasının taleplerine cevap veriyorlar, hem de YouTube Shorts gibi alanlarda varlıklarını artırıyorlar.
YouTube Shorts, TikTok’a rakip olarak ortaya çıktı. Mart ayından itibaren kısa videoların izlenme sayısı kriteri değiştirildi. Artık videonun başlatılması ya da döngüye girmesi bile izlenmeden sayılıyor. Bu değişiklik reklamverenlerin daha kolay ölçüm yapması için gerçekleştirildi, fakat AI kanallarının da büyümesini hızlandırdı. Mayıs ayında popüler AI kanalları mutlaka Shorts formatında içerikler yayınladı.
YouTube televizyonun baş aktörü olma hedefinden de vazgeçmiş değil. Nielsen raporlarına göre dev platform, TV izleme oranlarında zirvede ve bir yıldır da en çok kullanılan streaming servisi konumunda. Kazandığı parayla Disney’i bile geçmesi bekleniyor. Ancak dev prodüksiyonlarla rekabet eden AI kanalları, sıfır maliyetle aynı işi yapabiliyor. Örneğin Masters of Prophecy isimli kanalın şubat ayında birkaç yüz abonesi vardı, haziranda ise abone sayısı 31.1 milyon oldu. İçerik tamamen AI üretimi. Hızlı büyümesi ve bu kadar yüksek abone sayısı biraz şüpheli, ama YouTube’un umurunda bile değil. İzleyen bot da olsa insan da olsa, reklamveren için ekranda dönen rakamlar kazandırıyor. Geri kalan detaylar kavanozun dibindeki tortu gibi.
Açıkçası YouTube’un AI içeriklerle dolup taşan yeni halini gizlemeye niyeti de yok. Reklamverenler şikayet etmez, kullanıcılar fark etmezse, herkes yolunda olmaya devam edecek.