Yerli işletim sistemi büyük dikkat çekecek!

yerli isletim sistemi

Son dönemlerde giderek daha fazla bahsi geçen yerli işletim sistemi, kısa bir süre içerisinde kullanıma açılıyor. Hadi gelin konuyla ilgili detaylara birlikte göz atalım.

TÜBİTAK tarafından geliştirilme aşaması devam eden yerli işletim sistemi, özellikle kritik alanlarda kullanıma sunulacak. Böylece gizliliğin daha fazla korunması amaçlanıyor. Yeni işletim sistemi; otomotiv, enerji raylı sistemler ve ulaştırma başta olmak üzere hemen hemen her alanda kullanıma sahip olacak. Elbette bu sistemlerin yeni olması nedeniyle bazı soru işaretleri de bulunuyor.

Yerli yeni sistemlere büyük önem veriliyor

Türkiye’de özellikle de son birkaç yılda yerli sistemlerinin kullanılması için büyük bir teşvik yer alıyor. Bu teşviklerin önemli bir bölümü devlet tarafından oluştururken, bazı şirketler de destek sunabiliyor.

Yerli işletim sistemi

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar tarafından yapılan açıklamalarda, “Bu konuda çalışmalar yapılıp bir sistem ortaya çıkarıldı. Biz de teknoloji transferi yoluyla bu sistemi alıp daha ileriye taşımayı, üzerinde geliştirmeler yaparak yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” ifadelerine yer verdi. Böylece yeni sistemin karma olabileceğini ifade etti.

Konuşmasının devamında ise; “GİS’in teknolojik boyutu yanında bir de ekonomik boyutu var. Bu lisanslara büyük ücretler ödeniyordu. Bunun da aslında ülkemiz ekonomisine bir katkı olacağını düşünüyoruz. Lisans ücretleri ödenmesi yerine kendi ekiplerimizi yetiştirmemiz, kendi teknolojimizi geliştirmemiz açısından önemli. Ayrıca destek paketi geliştirmek zaman alıyor, öncelik istiyor. Yabancı ürünler kullanıldığında firma dolu olabiliyor, sizin takviminize uymayabiliyor. Bu gibi konularda HAVELSAN-TÜBİTAK iş birliğinin daha verimli sonuç getirebileceğini tahmin ediyoruz. Milli GİS kullanımı ve yaygınlaşmasının ekonomi, takvim ve lisans maliyetleri anlamında önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

PC’ye format nasıl atılır? Windows 8 ve üzerine format nasıl atılır?

Sizce yerli sistemlerin kullanılması ne tür avantajlar yaratabilir? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yorumlar kapatıldı.