Yapay zekalı drone ile kayıp insanları bulacaklar

drone 10

İngiliz polisi yapay zekalı drone teknolojisiyle kayıp insanları bulmak üzere bir projeyi hayata geçirdi.

Yüz tanıma teknolojisinin devlet ve güvenlik kurumları tarafından kullanılmasına büyük tepki gösterilen İngiltere’de, polis şimdi bu teknolojiyi hayat kurtarmak için kullanacak.

Kaybolan çocukları yapay zekalı drone ile bulacaklar

Yüz tanıma teknolojisiyle donatılmı özel kameralarla uçuşa geçecek drone’lar, kaybolduğu bildirilen insanları arama çalışmalarında kullanılacak.

Uçarak dağlık ve ormanlık bölgeleri hızlı şekilde tarayabilecek olan yapay zekalı drone’lar, bu bölgelerdeki insan hareketlerini ve vücut ısılarını tespit edebilecek. Tespit edilen insanların ise kayıp kişiler olup olmadığı ise yüz tarama teknolojisiyle belirlenebilecek.

Böylece hayati açıdan risk oluşturan durumlara hızlıca müdahale edilecek. Zor durumda olan kayıp kişileri ve çocukları, özellikle dağlık/ormanlık alanlarda hızlıca bulmak mümkün olacak.

İngiliz polisi bu drone’ların casusluk amacıya kullanılmayacağını, drone’ların kayıtlarının resmi mühür altında tutulacağını da vurguluyor. Zira yüz tarama teknolojisinin yasal izin olmadan kullanılması İngiltere’de çok büyük bir tartışma konusu.

Sivil toplum örgütleri de mahkeme izni olmadan yüz tarama teknolojisi kullanan polis birimleri hakkında, mahremiyet yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle ağır davalar açabiliyor.

WhatsApp Netflix tanıtımlarını oynatacak

Geçtiğimiz aylarda polis departmanın İngiltere’nın farklı bölgelerindeki AVM’lerde ve hatta okullarda yer alan kameralarla, yüz tarama teknolojisi testi yaptığı anlaşılmıştı.

Kayıtlarda on binlerce İngiliz vatandaşının hareketlerini takip ettikleri anlaşılan Polis birimleri için ağır suç duyuruları yapılmıştı.

Drone modelleri