Makalelerini ChatGPT gibi yapay zeka programlarına yazdıran kişilerin foyasını ortaya çıkarak bir uygulama geliştirildi.
Bildiğiniz gibi A.I. yani yapay zeka teknolojileri her geçen gün biraz daha gelişiyor. Öyle ki bu teknolojilerin bugün geldiği noktada hem etkileyici hem de korkutucu hale gelmiş durumda. Hatırlarsanız daha birkaç ay önce Google’ın chat botu LaMDA, bir Google yazılımcısını bile bilinç kazandığına ikna edecek kadar gerçekçi diyaloglar sunmaya başlamıştı. Bu teknolojiler tarafından yaratılan eserler, oluşturulan metinler artık insan eliyle oluşturulmuş olanlardan kolay kolay ayırt edilemiyor. Hal böyle olunca bu durumu istismar etmek isteyenler de ortaya çıkıyor elbette.
Bunun en belirgin örneklerinden biri akademi dünyasında yaşanmaya başladı. Gitgide daha fazla sayıda akademisyenin ve akademisyen olmak isteyen yüksek lisans öğrencilerinin, makale ve tezlerini yazmak için yapay zekayı kullandığı söyleniyor. Bu insanların, yapay zeka tarafından yazılan makalelerle akademik kariyerlerini ilerletme ihtimalleri haliyle endişe yaratıyor. Ancak bir üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen yeni bir yazılım, bu endişeleri dindirebilir.
Princeton Üniversitesi’nin Bilgisayar bölümünde okuyan Edward Tian adlı öğrenci tarafından geliştirilen GPTZero adlı yazılım, gelişmiş A.I. programı ChatGPT kullanılarak yazılan sahte makaleleri tespit ediyor. Yani anlayacağınız makalelerini ChatGPT’ye yazdıranlar yandı. Bu kişilere ciddi yaptırımlar kapıda olabilir.
Üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen bu uygulama büyük ilgi gördü. Öyle ki kısa süre sonra uygulama yoğunluktan dolayı çöktü. Edward Tian daha sonra bir açıklama yaparak uygulamayı kısa sürede 10 binden fazla kişinin denediğini açıkladı.