Yapay mini kalp organ yetmezliğine umut oldu

kalp ameliyati

Geçtiğimiz günlerde üretimi yapılan yapay mini kalp organ yetmezliği nedeniyle hayatında sorunlar yaşayan insanlar için umut olmuştu. Bakalım organ üretimi konusunda ne tür değişiklikler yaşandı?

Nisan ayında İsrail’de bulunan Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar üç boyutlu yazıcı sayesinde yapay bir kalp üretmeyi başarmıştı. Chicago merkezli biyoteknoloji firması BIOLIFE4D ve firmanın baş bilim insanı Dr. Ravi Birla oldu ve önemli gelişmeler ortaya çıkardı.

Yapay mini kalp gerçeğiyle aynı oldu

Yapılan çalışmalarda Biyo 3 boyutlu baskı ile küçük kalp adım adım inşa edildi. Kalbin şekli ise donörün kalbinin MRI ile taranması sayesinde net bir hale dönüştürülebildi.

yapay organlar

Tüm bu çalışmalar sadece kalbin dış görüntüsünü ve büyüklüğünü belirledi. Biyoreaktöre bırakılan kalp kendi içindeki hücreler arasında bağlantı oluşturdu. Biyoreaktörlerin en büyük özelliği tüm kalp doku ve kaslarını üretebilmesi. Kas ve dokuların net olarak oluşması ile birlikte artık kalbin çalışması için herhangi bir neden ortada kalmadı.

Her geçen yıl sayıları artan organ yetmezliği hastaları, bu tür yöntemlerle yeni organlara kavuşabiliyor. Kök hücre kullanarak yeniden üretilen organlar, eskisinden hiçbir farkı olmayacak şekilde tasarlanıyor. Gelecek yıllarda organ yetmezliği probleminin bu yolla tamamen bitirileceğini düşünüyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Yapay zeka cilt hastalıklarında da kullanılacak