Siri mi Daha Zeki Google Asistan mı?

google asistan ve siri iq dijital asistan sdn 02

İki farklı sesli asistan karşı karşıya. Apple’ın sesli asistanı siri ve Google Asistan’ın IQ’su ölçüldü. İşte bilimsel ortamda yapılan karşılaştırmanın sonucu!

Son yıllarda hızla gelişen yapay zekalar hayatımıza girmeye başladı. İlk olarak 2011 yılında kullanıcıların kullanımına sunulan sesli asistan Siri, yıllar geçtikçe güncellendi, yenilendi. Apple bu alandaki ilklerden olsa da rakipleri hızlı çoğalmaya başladı. Amazon ve Google başta olmak üzere pek çok farklı büyük şirket yapay zekalı asistanlar geliştirdi. Google’ın asistanı Asistan ismini taşırken, Amazon’un asistanı Alexa ismini taşıyor.

Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla birlikte yapay zekalı asistanların zeka seviyesi belirlendi. Google Asistan ve Siri’nin IQ’sunu ölçen araştırmacılar, iki yapay zekayı da gerçek testlere tabii tuttu.

Araştırmadan ilk gelen ilk sonuçlar incelendiğinde oldukça şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıktı. 2011 yılında tanıtılan ve iPhone 4S’den beri hayatımızda olan Siri, Google Asistan’ın çok daha gerisinde çıktı. Apple’ın asistanının IQ seviyesi 23.9 çıktı. Oldukça düşük olan bu değer, Google Asista’ın neredeyse yarısı kadar.

İnternet devinin asistanı ise Siri’nin neredeyse iki katı puan alarak 47.28 puan elde etti. Sirive Alexa gibi bir ismi olmayan Asistan, sadece bir marka ile kullanılıyor. Android cihazlarda varsayılan olarak gelmesine rağmen dünya genelinde sadece Google Home araçlarıyla birlikte kullanılmaya başlayan Asistan’ın Türkçe dil desteği de bulunmuyor.

Halen devam eden araştırmanın sonucu yakın zamanda kesin sonuçlarla birlikte açıklanacak. Sonuçların ise çok fazla değişmesi beklenmiyor. Ayrıca, Amazon Alexa’nın da teste dahil edilerek karşılaştırılması bekleniyor.

Apple’ın Haftanın Ücretsiz Uygulaması Son Buldu