Trafik kazaları hem hayati riskleri hem de maddi kayıplarıyla, her toplumun en büyük problemleri arasında yer alıyor. Ne yazık ki, ne kadar bilinçli bir toplum olursa olsun, içinde insan unsurunun bulunduğu ve bu insanların iki ton ağırlığındaki çok hızlı metal kütleleri yönlendirdiği trafiğin kazasız olması mümkün olmuyor.
Bu nedenle, pek çok devlet otomobil üreticilerine, “çarpışmayan otomobil” üretmeleri için baskı yapıyor. Neyse ki, bu bir hayal değiş çünkü otomobil üreticileri, otomobillerin çarpışmasını önleyecek teknolojilere on yıldır yatırım yapıyor ve elde ettikleri sonuçları da, otomatik park, şehir içi güvenlik sistemi gibi yeteneklerle satışa sunuyorlar.
ABD ve Avrupa şimdi, otomobil üreticilerinin bazı yüksek modellere, ekstra ücret isteyerek yüklediği, otomatik çarpışma önleme sistemlerinin tüm modellerine standart olarak koymasını istiyor. Böylece aşırı yüksek hızlar söz konusu olmadığında, otomobillerinin birbirini fark ederek çarpışmayı önleyecek hamleler yaparak kazayı engellemesi mümkün olacak. Elbette bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için trafikteki tüm araçların benzer önleyici sistemlerle donanması ve kaza olasılıklarını önceden tahmin ederek hız düşürmeleri gerekecek.
Raporlara göre, her yıl, her ülkede trafik kazaları nedeniyle yaşanan binlerce ölüm ve milyonlarca yaralanma, aslında çarpışma önleyici sistemlerin devreye girmesi halinde kolayca önlenebilecek durumda. Bakalım otomobil üreticileri, üst model otomobillerine büyük ekstra ücretler isteyerek taktıkları bu akıllı sistemleri herkese bedava vermeye razı olacak mı? Şimdi sorumuz bu.