Yandex, Rusya operasyonlarını 5,2 milyar dolara satıyor

Yandex, Rusya operasyonlarını 5,2 milyar dolara satıyor

Yandex, Rusya operasyonlarını satmaya karar verdi. İşte tüm detaylar.

Genellikle Rusya’nın Google’ı olarak tanımlanan Yandex, yurt içindeki işletmelerini çok düşük bir fiyata sattı. Bloomberg, merkezi şu anda Hollanda’da bulunan arama ve hizmet devinin, Rusya operasyonlarını 475 milyar ruble (5,2 milyar dolar) nakit ve hisse karşılığında devrettiğini bildirdi. Yeni sahipler arasında yönetim grubunun yanı sıra Rusya’nın en büyük yerli enerji şirketi Lukoil ve Rus iş adamı ve Gazprom’un eski yöneticisi Alexander Ryazanov da yer alıyor. Artık Yandex, Rusya ile bağlarını kestiğine göre, özgür bir şekilde büyüyebilecek ve ortaklık kurabilecek.

Yandex, Rusya operasyonlarını 5,2 milyar dolara satıyor

Savaştan bu yana şirket, Nasdaq’tan çıkarılma gibi etkilerle karşı karşıya kaldı. Kurucusu Arkady Volozh, şirketin Rus propagandasını desteklediği bildirildiği için 2022 yazında Avrupa Birliği yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Şirket kısa sürede haber toplama hizmetini sattı ve Volozh savaşı açıkça kınadı.

Şirketin Rusya ile bağlarını keseceği yönündeki haberler ilk olarak 2022’nin sonlarında ortaya çıktı. O dönemde şirket, yaptırımlarla karşı karşıyaydı ve Batı teknolojisi olmadan projeleri büyütmenin hiçbir yolu olmadığı söyleniyordu. Yandex’in Rus işletmelerinden ayrılmasına izin verilmesi için şirket ile Kremlin arasında bir buçuk yıl süren müzakereler gerekti. Nihai anlaşma en az yüzde 50’lik bir indirimle geldi. Şirket artık bağımsız bir şekilde ilerlemenin yollarını bulabilecek. Savaş ambargolarından da etkilenmeyecek.

Tether’in piyasadaki hakimiyeti kripto paralar için önem arz ediyor