Xiaomi SU7 ile Elektrikli Araç Sektörüne Yeni Bir Soluk Getiriyor

Xiaomi SU7

Küresel teknoloji devi Xiaomi, merakla beklenen ilk elektrikli aracı Xiaomi SU7 ‘yi duyurdu.

 Xiaomi lansmanda ilk elektrikli aracı olan ve merakla beklenen Xiaomi SU7’yi tanıttı. Tasarımı, menzili, güvenliği ve diğer özellikleriyle dikkat çeken ve “tam boyutlu, yüksek performanslı eko-teknolojik sedan” olarak tanımlanan Xiaomi SU7, performans, ekosistem ve mobil akıllı dünyanın sınırlarını zorlamayı hedefliyor.

Xiaomi’nin elektrikli araçları, temel çekirdek teknolojilerin geliştirilmesinden ve kilit teknoloji sektörlerinde derinlemesine bağımsız araştırmalardan başlayarak baştan aşağı bir yaklaşım benimsiyor.

“On kat daha fazla yatırım, bilinçli bir şekilde mükemmel bir otomobil oluşturma” taahhüdüyle Xiaomi elektrikli araç alanında, ilk araştırma ve geliştirme aşamasında 10 milyar CNY’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdi.

Ar-Ge ekibi, hem Çin’de hem de yurtdışında kritik alanlarda 3.400’den fazla mühendis ve binden fazla teknik uzmandan oluşuyor. Etkinlikte Xiaomi’nin elektrikli aracının temelini oluşturan beş teknolojinin geliştirilmesine ilişkin çığır açıcı yenilikler tanıtıldı.

E-Motor, Batarya, Xiaomi Kalıp Döküm, Xiaomi Pilot Otonom Sürüş ve Akıllı Kabin gibi kritik alanlarda Xiaomi’nin kendi geliştirdiği çeşitli teknolojiler türünün ilk örneği olarak hem yerel hem de küresel çapta ilklere imza attı. Bu, Xiaomi’nin kuruluşundan bu yana edindiği 13 yıllık kapsamlı teknolojik birikimi ortaya koyuyor.

 Xiaomi SU7

E-motor

Etkinlikte Xiaomi, bağımsız olarak geliştirdiği ve ürettiği E-motorları olan HyperEngine V6/V6s ve HyperEngine V8s’i sergiledi.

Çift Yönlü Tam Yağ Soğutma Teknolojisi, S-şekilli yağ devresi tasarımı ve kademeli silikon çelik laminasyon tasarımı gibi yenilikçi teknolojileri kullanan bu üç e-motor, içten yanmalı motorlar döneminden kalma geleneksel büyük V8 ve V6 güç aktarma organlarının performansına rakip olarak sektörün performans sınırlarını yeni zirvelere taşıyor.

Özellikle, 27.200 rpm maksimum hız, 425kW güç ve 635N-m tepe torku ile HyperEngine V8s, elektrikli motor alanında küresel bir rekor kırıyor.

HyperEngine V8s, 27.200 rpm’lik sektör standardını aşmak için, 960MPa gerilme direncine sahip sektörün ilk ultra yüksek dirençli silikon çelik plakasını kullanıyor. Ana akım sektör ürünleriyle kıyaslandığında iki katın üzerinde bir dirence sahip olarak ortaya çıkıyor.

 Xiaomi SU7

Soğutma tasarımı anlamında HyperEngine V8s Çift Yönlü Tam Yağ Soğutma Teknolojisi ve S şeklinde yağ devresi tasarımına sahip. Statörde, ısı yayma alanını %100 artıran ve 20°C’ye kadar soğutma etkisi sağlayan çift çevrimli bir yağ devresi kullanılıyor.

Eş zamanlı olarak, rotor bölümü patentli S-şekilli yağ devresini kullanarak ısı yayma alanını %50 oranında artırıyor ve 30°C’ye kadar soğutma etkisi sağlıyor. Ayrıca, silikon çelik laminasyonları “basamak benzeri” kademeli bir tasarıma sahip olan statör, etkin ısı yayma alanını %7 daha genişletiyor.

Şu an geliştirme aşamasında olan HyperEngine V8s’in 2025 yılında seri üretime geçmesi ve Xiaomi elektrikli araçlarda kullanılması planlanıyor.

Xiaomi’nin kendi geliştirdiği HyperEngine V6/V6s E-motorları, 21.000 rpm’lik sektör lideri dönme hızıyla dünya genelinde en güçlü seri üretim elektrik motorunu geride bırakıyor.

HyperEngine V6 süper motor 299PS maksimum güce ve 400N-m maksimum torka sahipken, HyperEngine V6s süper motor 374PS maksimum güce ve 500N-m maksimum torka ulaşıyor.

 Xiaomi SU7

Batarya

Xiaomi, çığır açan Ters Hücre Teknolojisi, çok yönlü bir elastik ara katman ve aerodinamik bir kablolama sisteminden yararlanarak CTB Entegre Batarya Teknolojisi’ne bağımsız olarak öncülük ediyor.

%77,8 gibi etkileyici bir pil entegrasyonu verimliliğine sahip olan bu teknoloji dünya genelinde CTB bataryalar arasında en yüksek verimliliğe ulaşıyor. Ayrıca, %24,4’lük kayda değer bir genel performans artışı ve 17 mm’lik azaltılmış yükseklik sergiliyor. Maksimum batarya kapasitesi 150 kWh’ye ulaşan CLTC’nin teorik şarj menzili 1200 km’yi aşıyor.

Xiaomi, uzun menzilli seyahatler sırasında istikrarlı performans sağlamak için sektör lideri güvenlik tasarım standartlarını kullanıyor.

Aşağı yönlü basınç tahliye valfi, olağanüstü durumlarda enerjiyi hızla serbest bırakarak yolcu kabini güvenliğini en üst düzeye çıkarıyor. 14 katmanlı sağlam fiziksel koruma sistemi, üç katmanlı üst destek, üç katmanlı yan koruma ve sekiz katmanlı alt koruma içeriyor.

Isı dağıtımı açısından, çift taraflı bir su soğutma çözümü, batarya hücrelerinin her iki uzun tarafında ısı dağıtma plakaları uygulayarak sektör ortalamasının dört katı 7,8m²’lik bir soğutma alanı elde ediyor.

Batarya hücrelerinin yan taraflarında 1000°C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilen 165 adet aerojel yalıtım malzemesi bulunuyor.

En yüksek işlevsel güvenlik seviyesi olan ASIL-D’ye sahip Xiaomi elektrikli araçlar, yine Xiaomi tarafından geliştirilen bir Batarya Yönetim Sistemi’ne (BMS) sahip.

Bu batarya yönetim sistemi, üç bağımsız termal kaçak izleyici ve alarmın yanı sıra günün her saati çalışan bir erken uyarı sistemi içeriyor.

Her bir Xiaomi bataryası, 1050’den fazla güvenlik doğrulaması ve uluslararası dayanıklılık testi standardının 96 katı süre dahil olmak üzere en sıkı batarya güvenlik testlerinden geçiriliyor.

iPhone 16, iPhone 15’e Kıyasla ‘Çok Az’ Değişiklik Sunacak