Windows Phone İşletim Sistemi İOS için Tehlike Arz Ediyor

windows2

Windows Phone piyasaya tepeden inme bir şekilde giriş yapmış olsa da, kısa sürede iyi bir ivme kazanarak İOS için tehlike çalarını çaldırmaya başladı. Kantar şirketinin yaptığı araştırmada İOS bazı bölgelerde, Windows Phone arasında ki derin farkını koruyamadı.

Kantar firması akıllı telefon işletim sistemleri üzerinde bir Pazar araştırması yaptı. Bildiğiniz gibi pazarın yüzde 70 gibi büyük bir kısmına androit sahip. Ondan sonra gelen ise İOS. Ancak şu zamanlar içersinde İOS kötü bir ivme yakalamış durumda. Sürekli bir Pazar kaybı yaşıyor gibi. Araştırmalar, Windows Phone işeletim sistemine sahip olan telefonların bazı bölgelerde İOS sistemine sahip telefonlardan daha çok tercih edilmeye başladığını gösteriyor. Mesela Büyük Britanya da Windows Phone tercih edilme oranı yüzde 12 düzeyinde. Ardından Fransa gibi bir pazarda da büyüyen bir trendi Windows Phone yakalamış durumdadır. Fransa da tercih edilme oranı, 10.8 olarak belirdi. Bu rakamlar,  İOS işletim sisteminin giderek azalan payının Windows Phone işletim sistemine sahip telefonlara kaydığının bir göstergesi oluyor.

windows

Avrupa kıtasında Windows çok tercih edilebilir bir düzeyde değil şuan da. Ancak çalışmalarına hayret verici bir şekilde devam ediyor Windows. Akıllı telefon piyasasında ki liderlik hedeflerine büyük yatırımlar yapıyor. 7.2 milyar dolardan Nokia firmasını satın alması ve ABD içerisinde üzerine para vererek İOS tabanlı akıllı telefonların Windows Phone tabanlı olanlarla takas edilmesi gibi kampanyalara imza atıyor. Tüm bunlar ileride bu piyasanın belirleyici olma isteğinin bir tezahürü desek, yanılmayız.

Ancak Androit karşısında da başarı kaydetmek çok da kolay bir iş değil Windows için. Kaldı ki Androit işletim sisteminin sahibi Google, Windows Phone firmasının bu hadsiz yükselişine, hedeflerini gerçekleştirmek için çabalarına ayak bağı olmaya çalışıyor. Nasıl mı bunu yapıyor? Piyasada ki kozlarını oynayarak. Mesela bunlardan birisi şudur. Windows Phone, Youtube videolarına kolay ulaşım ve mükemmel bir video izleme deneyimi yaşatmak için, Windows Phone tabanlı telefonlarına Youtube uygulaması hazırlamıştı. Ancak Google bu uygulamayı Play Store sayfasından kaldırdı. Gerekçe olarak ise bu yazılımın HTML 5 teknolojisiyle yazılmamış olmasıydı. Lakin işin ilginç yanı HTML 5 teknolojisiyle hazırlanan hiçbir uygulamanın Google Play Store içerisinde yer almamasıydı. Bu şartın sadece Windows Phone için getirilmesi, rekabette devlerin kozlarını kullanması olarak değerlendirildi.