İnternet Veri Hırsızlığında Şantaj Sistemi

veri hırsızlığı

Adobe firmasına gerçekleşen son hacker saldırısı sonucunda yeniden internet güvenliği hususu ısındı. Her zaman sıcak bir gündem olarak belirse de, bilgileri ele geçirici başarılı saldırılar gündemi daha da ısındırıyor. Bu saldırılar sonucunda hackerların bir yeni yöntemi daha çözülmüş oldu.

Adobe firmasının şifrelenmiş verilerini ele geçiren hackerlar aslında çok başka yönemlere baş vurarak, büyük firmaların serverlarında kayıtlı olan kullanıcı bilgilerini ele geçiriyorlar. Bu kullanıcı bilgileri arasında kredi kartı bilgileri ve hesap numaraları da bulunuyor. Hackerlar ele geçirdikleri hesaplardan fazla nemalanamadıkları için bu sefer ki hedefleri büyük firmalara şantaj oluyor. Yani hackerlar firmaların veri tabanlarında ki şifreleri çözerek, başka bir şifreleme sistemi kullanıyorlar. Böyelece firma veri tabanına ve bilgilerine ulaşamıyor. Bundan sonraki aşama hackerlar için şifrenin açılması karşılığı yüksek paralar oluyor.

veri hırsızlığı

Ancak bu yöntemde hackerlar hem parayı hem de sistemde ki gizli bilgileri yedekleri sanılıyor. Böylece bir taşta iki kuş vurmayı deniyorlar. Bu tür saldırıların son zamanlarda en çok Rusya üzerinden geldiği Eser güvenlik yazılımı firması tarafından belirlendi. Eset firması şantaja yönelik kullanılan Win32/Filecoder adlı şifreleme saldırısı Temmuz ayından itibaren yüzde 200’lük bir artış yaşamış. Bu demek oluyor ki yöntem kazançlı bir kapı. Haksız kazanç elde etmek isteyenler için yağlı bir kapı. Ancak bunun önlenmesini sağlayacak basit yöntemler mevcut. Bu da anti virüs programını her zaman güncel tutmak ve sistemi her saat başı yedeklemek. Zararlı şifreleme tekniği olan Win32/ Filecoder anti virüs programlarına tanıtılmış bir virüs olarak kaydedildi. Virüs programlarının güncellenmesi halinde bu sıkıntının azalacağı düşünülüyor.

Her ne kadar kötü amaçlı kimselerin yöntemleri açığa çıkarılmış olsa da, bu kimseler dur durak bilmeden haksız kazanç kapıları için yeni bir takım yöntemlere baş vuruyorlar. Ancak güvenlik firmaları tarafından yapılan taramalar sonucunda bu yeni yöntemler keşif edilebiliyor. Ama bazen bu çok geç oluyor. Ama yapacak bir şey yok galiba. Bizim yapmamız gereken en iyi iş, anti virüsleri güncel tutmaktır.