Çin Vikipedi, Zhemao adlı bir kullanıcı sayesinde, ortaçağ Rusya’sı hakkında ayrıntılı ve güvenilir makalelerden oluşan sağlam bir koleksiyona sahipti. Ancak söz konusu Wikipedia editörünün sahte bilgi yazdığı kanıtlandı. İşte detaylar.
Zhemao Wikipedia üzerinde, 2019’dan bu yana web sitesi için 206 makale yazdı; bunların en uzunu Vice World News’e göre neredeyse The Great Gatsby kadar uzun. 17. yüzyıl Rusya’sındaki Tatar isyanlarını detaylandırdı ve o dönemde ülkenin bir haritasıyla desteklendi. Başka bir makalede, kullanıcı, arkeologlardan elde edildiği iddia edilen eski Rus sikkelerinin nadir görüntülerini paylaştı. Katkıda bulunduğu makaleler o kadar iyi yazılmış ve saygındı ki, platformda şimdiye kadar görülen en büyük aldatmacalardan birini çıkardığı ortaya çıkana kadar.
Çinli romancı Yifan, Quora’ya benzer bir web sitesindeki bir gönderide aldatmacayı ortaya çıkaran kişiydi. Yifan, yeni bir kitap için araştırma yaparken 14. ve 15. yüzyıllarda Rusya’ya zenginlik kaynağı olan bir gümüş madenini anlatan makalelerinden birine rastladı. Makale oldukça ayrıntılıydı ancak bazı sorunlar çöze çarpmaya başladı. Yifan, Zhemao’nun Rusça konuşanlarla yaptığı referansları doğrulamaya çalıştığında, alıntıladığı kitapların sayfalarının veya versiyonlarının bile var olmadığı ortaya çıktı.
Bir grup gönüllü editör, yanıt olarak çalışmalarını taradı ve alıntılarının bir araya gelmediğini veya sıradan kullanıcılar tarafından doğrulanamayacak kadar belirsiz olan meşru kaynaklardan bilgi ürettiğini buldu. Kalabalık kaynaklı bir çevrimiçi ansiklopedi olarak Wikipedia, anonim bilgi girişine güveniyor. Güvenilirliğiyle ilgili bir makalede Wikipedia, “gerçek değil, doğrulanabilirlik” eşiğini koruduğunu söyledi.
Twitter Elon Musk davası için dosyayı dünyanın en karlı hukuk firmasına verdi