WhatsApp, sohbet yedekleri için uçtan uca şifreleme özelliği getirdi

WhatsApp, sohbet yedekleri için uçtan uca şifreleme özelliği getirdi

WhatsApp, bu yazın başlarında sohbet geçmişi yedeklemeleri için uçtan uca şifrelemeyi sessizce test etmeye başladı. Şimdi şirket özelliği resmileştiriyor: WhatsApp bugün tüm kullanıcıların sohbet geçmişlerinin yedeklerini şifreleyebileceğini duyurdu. İşte detaylar.

WhatsApp mesajları 2016’dan beri uçtan uca şifrelenmiş olsa da, uygulama, iCloud veya Google Drive’a dayanan yedeklemeler için uçtan uca şifreleme sunmuyor. Ancak en son güncelleme ile kullanıcılar, sohbet yedekleri için uçtan uca şifrelemeyi seçebilecek. Şirkete göre kullanıcılar güncellemeyi “önümüzdeki haftalarda” bekleyebilirler. WhatsApp bir blog gönderisinde, uçtan uca şifreleme etkinleştirildiğinde, “ne WhatsApp ne de yedekleme hizmeti sağlayıcısı yedeklemeye erişemez” diye belirtti. Yedeklemeler, “benzersiz, rastgele oluşturulmuş bir şifreleme anahtarı” ile şifrelenir. Kullanıcılar daha sonra iki seçenek arasında seçim yapabilecekler: 64 basamaklı anahtarı manuel olarak saklamak veya anahtara erişmek için kullanılabilecek bir parola belirlemek.

WhatsApp, sohbet yedekleri için uçtan uca şifreleme özelliği getirdi

Bu özellik kesinlikle yedeklemeleri daha güvenli hale getirirken, akılda tutulması gereken birkaç faktör var. Birincisi, 64 haneli şifreleme anahtarını kaybetmeniz durumunda (parolayı unutursanız sıfırlayabilirsiniz) yedeğinizi geri almanın bir yolu yok. Ayrıca uygulama kısa süre önce birden fazla cihaz için desteği duyurmasına rağmen, yalnızca birincil cihazınızda şifreli yedeklemeler oluşturabileceksiniz. WhatsApp getirdiği güncellemelerle kullanıcılarının güvenini geri kazanmaya çalışıyor diyebiliriz. Uygulamanın gizlilik ve güvenliğiyle ilgili uzun süredir tartışmalar gündemden düşmüyor. Şirket bu algıyı kırmak için daha neler deneyecek göreceğiz.

Xiaomi hızlı şarj teknolojisinde yeni detaylar ortaya çıktı: Paniğe gerek yok