Weibo konum kararı ile herkesi şok etti

weibo

Twitter’ı kullandığınızı, ama attığınız her tweette tam konumunuzun herkes tarafından görülebildiğini hayal edin. İşte Çin’in bir tür Twitter türevi olan popüler uygulaması Weibo kullanıcıları güne bunun gerçekleştiği bilgisiyle başladı.

Weibo konum kararı ile herkesi şok etti. Çin’in Twitter’ı Weibo ülke çapında oldukça yaygın biçimde kullanılan ve  570 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip son derece popüler bir uygulama. Bununla birlikte, Weibo’nun yayınlanan her mesajda kullanıcının konumunu yayınlamaya karar vermesinin ardından uygulamanın eskisi kadar popüler kalıp kalmayacağı bir soru işareti. Bazı kullanıcılar bunu bir hak ihlali olarak değerlendirirken, Weibo bu değişikliğin faydalı bir yanı olduğu konusunda ısrarcı görünüyor.

Weibo konum kararı

Reuters’in haberine göre Weibo bu değişikliği “sıcak gündem tartışmalarına karışan tarafların kötü davranışlarını azaltmak, kötü niyetli dezenformasyonu engellemek, yasadışı faaliyetlerin önüne geçmek ve paylaşılan içeriklerin özgünlüğünü ve şeffaflığını sağlamak için” yaptığını iddia ediyor. Fakat konum paylaşmanın bunları sağlamakta ne gibi bir faydası olacağı konusu açıklamada kendine yer bulamamış gibi görünüyor.

Weibo konum kararı

Weibo konum kararı ile herkesi şok etti

Weibo kullanıcıları için bu yeni politika, her yeni gönderi yayınladıklarında, yayınla düğmesine dokunmaları ile birlikte bulundukları konumun herkes tarafından görüntüleneceği anlamına geliyor.

Weibo konum kararı

IP konumu ayrıca herkese açık biçimde hesap sayfasında da görüntülenebilecek. Çin dışından gönderi yapanlar içinse bu paylaşımda bulunan kullanıcının IP’sinin bulunduğu ülkenin paylaşılması şeklinde gerçekleşecek.

Kullanıcıların bu özelliği devre dışı bırakma seçenekleri bulunmuyor.

Türk Telekom’dan ilk çeyrekte 9,5 milyar lira konsolide gelir