Web kamerası kullanımı için emsal karar

hdfgjdfg

TechCrunch’ın bildirdiğine göre Hollanda’daki bir mahkeme, bir ABD şirketinin Hollandalı bir işçiyi çalışma saatlerinde web kamerasını açık tutmaya zorlayarak insan haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

Web kamerası kullanımı için emsal karar! Florida telemarketing firması Chetu tarafından işe alınan çalışan, web kamerasını yayınlayan ve ekranlarını paylaşan bir program tarafından “günde dokuz saat” izlenmeyi reddettiği için işine son verildi.

Şirket, işçiyi “çalışmayı reddetme” ve “itaatsizlik” nedeniyle işten çıkardığını söyledi. Ancak çalışan, bütün gün izlenmekten “rahat hissetmediğini” belirtti. Mahkeme belgelerinde, “Bu, mahremiyetimin ihlali ve beni gerçekten rahatsız ediyor. Kameramın açık olmamasının nedeni bu” dedi. (Chetu mahkeme duruşmasına gelmedi.)

logi4

Web kamerası kullanımı için emsal karar

Kararda, “Hollanda’da günde sekiz saat kamerayla izleme orantısız ve buna izin verilmiyor” ifadesi yer alırken, bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesini de ihlal ettiği belirtiliyor. Mahkeme, Chetu’nun çalışanı haksız yere işten çıkardığını ve işçinin ödenmemiş ücretleri, mahkeme masrafları ve kullanılmayan tatil günleriyle birlikte 50.000 dolar para cezası ödemesi gerektiğine karar verdi. Ayrıca rekabet yasağı maddesinin kaldırılması da istendi.

webcam

Florida eyalet yasaları gereği, çalışanlar yasa dışı olmadığı sürece herhangi bir nedenle kovulabilir. Ancak Hollanda’da ve diğer AB ülkelerinde, birini kovmak için geçerli bir nedeniniz olmalıdır (iş yapmayı reddetme, kusurlu davranış vb. gibi) – aksi takdirde çalışanın buna itiraz etme hakkı bulunur.

Beyincik hakında yeni keşif! Duygusal hafıza