Telefonların ekran kilidi bir krize daha sebep oldu. ABD’de artık polisler, kullanıcıların akıllı telefonlarının ekran kilit parolasını talep edebilecek.
Bu yıl sıkça gündeme gelen Apple ve FBI arasındaki iPhone şifre krizinden sonra sorunlar devam ediyor. Parmak izi sensörüne sahip cihazlarda mahkeme, kullanıcıdan 4 veya 6 haneli ekran kilidini parolasını istemiyor ancak parmak izi sensörü ile cihazı açtırabiliyordu. Ancak parmak izi sensörü olmayan bir telefonda yaşanan sorun bu kararı değiştirmiş olabilir.
ABD’de bir iPhone 5 kullanıcısı, röntgencilik ile suçlandı. Telefonunda suçunu ispatlayacak fotoğraf bulunduğuna dair kuvvetli şüphe bulunan kişi için polis, telefonun zorla açtırılmasını istedi ve dava durdu. Yani mahkeme, kişinin telefonun zorla açtırılmasına izin vermedi.
Temyize giden mahkeme kararı ise geri döndü. Temyiz mahkemesi cihazın zorla açtırılmasına karar verdi. Yani kullanıcıdan telefonun ekran kilidi parolası istendi. Polisin açıklaması, bu durumu “şüphe götürmeyecek derecede kesin” olarak nitelendiriyor. Dolayısıyla röntgencilik ile suçlanan kişiden 4 haneli ekran kilidi istenecek. Ancak asıl soru, bu kararın diğer davalarda emsal teşkil edip etmeyeceği.
Röntgencilik ile suçlanan kişi suçunu kabul ettiği için böyle bir karar verildiğinin altı çiziliyor. Davanın hakimi, kişinin tanık olması halinde aynı kararın verilmeyeceğini vurguladı. Ancak bu karar diğer davalarda emsal teşkil edebilir. Bu kararla birlikte konu hakkındaki tartışmalar daha fazla alevlendi.
Sonuç olarak ABD’de akıllı telefonların ekran kilidi mahkemelerde ciddi sorunlara sebep oluyor. Hukuki açıdan bu konunun kesin bir şekilde dünya genelinde çözüme kavuşması gerekiyor.
Sizce mahkemelerde sanıkların parola ile korunan elektronik cihazları açtırılmalı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.