Beyincik, öncelikle hareketin düzenlenmesi ile bilinen ve beynin içinde yer alan bir bölge. Ancak Basel Üniversitesi‘ndeki bilim insanları yeni bir detay daha keşfetti. İşte detaylar.
Hem olumlu hem de olumsuz duygusal deneyimler, insan hafızasında saklanıyor. Bu eylem hayatta kalmamız için önemli, çünkü gelecekte bu durumlardan kaçınmak için tehlikeli durumları hatırlamamız gerekir. Daha önceki çalışmalar, duyguların işlenmesinde önemli olan amigdala adı verilen bir beyin yapısının bu aşamada merkezi bir rol oynadığını göstermişti. Duygular amigdalayı harekete geçiriyor ve bu da beynin çeşitli alanlarında bilginin depolanmasını kolaylaştırıyor. Ancak görünüşe göre beyincik de bu aşamada aktif bir rol oynuyor.
Mevcut araştırma, serebellumun duygusal deneyimlerin depolanmasındaki rolünü ortaya koydu. Büyük ölçekli bir çalışmada, araştırmacılar 1.418 katılımcıya duygusal ve nötr görüntüler gösterdiler ve deneklerin beyin aktivitelerini manyetik rezonans görüntüleme kullanarak kaydettiler. Çalışma Basel Üniversitesi’nden Profesör Dominique de Quervain ve Profesör Andreas Papassotiropoulos tarafından yönetildi. Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) Bildiriler Kitabı’nda 3 Ekim’de yayınlandı. Daha sonra yapılan bir hafıza testinde, olumlu ve olumsuz görüntüler katılımcılar tarafından nötr görüntülere göre çok daha iyi hatırlandı. Duygusal görüntülerin daha iyi depolanması, beynin zaten rol oynadığı bilinen alanlardaki beyin aktivitesindeki artışla bağlantılıydı. Ancak ekip ayrıca beyincikte artan aktivite tespit etti. Bilim insanları ayrıca, duygusal görüntülerin gelişmiş depolanması sürecinde beyinciğin çeşitli beyin bölgeleriyle daha güçlü bir iletişim gösterdiğini gözlemlediler.
Amazon’un yeni bilim kurgu dizisi The Peripheral fragman geldi