VPN kullanmak gerçekten güvenli mi?

vpn guvenli mi

Çeşitli kısıtlamalar veya bölgesel servislere ulaşmak için tercih edilen VPN hizmetleri gerçekten güvenli mi? Londra’da yapılan bir araştırmanın sonuçları oldukça düşündürücü. Queen Marry Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada VPN ile ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.

 

DNS engellemeleri veya bölgesel internet hizmetlerinden faydalanmak adına, Avrupa’da yaşayan internet kullanıcılarının %20’si, aktif olarak VPN kullanıyor. Ülkemizde de zaman zaman gündeme gelen VPN hizmetinin aslında düşünüldüğü kadar gizlilik sağlamadığı ortaya çıktı. Kimi kişiler tarafından herhangi bir kısıtlamaya gerek olmadan kullanılması tavsiye edilen VPN servisleri, aslında sizi tam anlamıyla korumuyor. Queen Marry Üniversitesi’nden bir grup araştırma görevlisi, Avrupa’nın en popüler 14 VPN hizmeti sağlayıcısını araştırarak bazı bilgilere ulaştı.

vpn-guvenli-mi

Bazı VPN servisleri gerçekten bahsedildiği gibi büyük ölçüde koruma sağlıyor. Ancak yine de sadece bilgi tutmak ve hizmetlerini geliştirmek adına hangi URL’lerin ziyaret edildiğini kayıt altına alıyor. Ancak popüler VPN sağlayıcılarından bazıları, direkt olarak ziyaret ettiğiniz sayfanın içeriğini de kayıt altına alıyor. Henüz tüm dünyada aktifleşmemiş olsa da IPV4 protokolü yerine IPV6 protokolünün daha güvenli olduğu ve tercih edilmesi gerektiği konusunda bazı tavsiyeler veriliyor.

Dr. Gareth Tyson tarafından yapılan bu açıklamalarda, iOS işletim sistemine sahip mobil cihazların, Android’e göre kullanıcısını daha çok koruduğu ve daha güvenli bir internet gezinimi sağladığı bilgisi paylaşılmış.

Apple Watch’a ne oldu?