Virgin Orbit serbest düşüşte: Şirket tüm faaliyetlerini durdurdu

Virgin Orbit

SpaceX ve Blue Origin’e rakip olma hayaliyle yola çıkan Virgin Orbit, tüm faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Çalışanların yüzde 85’i işini kaybedecek.

Bildiğiniz gibi uzay projelerinde kullanılan roketlerin gelişimi son yıllarda özel sektöre kaydı. Bu sayede özellikle SpaceX uzay yolculuklarıyla artık özdeşleşen bir marka haline geldi. Ancak bu alana yatırım yapan tek şirket SpaceX değildi. Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Blue Origin ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın kurduğu Virgin Galactic de bu alana önemli yatırımlar yaptı. Ne var ki bu yatırımın karşılığını alma konusunda herkes SpaceX kadar başarılı olamadı. Özellikle Richard Branson’ın bu alandaki yatırımı tam bir hayal kırıklığına dönüştü. Virgin Galactic, uzay yarışında SpaceX ve Blue Origin’in çok gerisinde kalırken, 2017 yılında Virgin Galactic’ten ayrılarak bağımsız bir departman olarak yoluna devam eden Virgin Orbit de isteneni veremedi.

virgin orbit

Virgin Group’un uzaya uydu yollama projelerinden sorumlu ayağı olan Virgin Orbit, yıllardır bir türlü aşamadığı sorunlar ve hayal kırıklığı yaratan projeleri sebebiyle iflasın eşiğine geldi.  Üst üste yaşanan başarısız denemelerin de etkisiyle artık projeleri için finansman bulmakta zorluk çeken şirket, bu sebeple tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Virgin Group tarafından yapılan açıklamada, Orbit’in tüm faaliyetlerini durdurduğu ve iş gücünün yüzde 85’ini işten çıkaracağı duyuruldu.

Bu kararın ardından şirkette sadece 100 çalışan kalacak. Bu çalışanlar roket ve uydu projeleri üzerinde çalışmaya devam edecek olsa da şirket yakın zamanda bu projeleri hayata geçiremeyecek. Hatta şirketin yakın gelecekte kapılarını tamamen kapatma ihtimali de oldukça yüksek. Virgin, SpaceX ve Blue Origin ile girdiği yarıştan, yavaş yavaş çekilmek zorunda kalacak gibi duruyor.

Oyun dünyasında bir devrin sonu: E3 2023 iptal edildi