Video oyunları şiddet eğilimini arttırıyor mu? İşte tüm detaylar

2020 oyun harcamaları

Birçok ülke ve topluluk video oyunları şiddet ile bağlantılı düşüncesinde ısrarcı. Hatta Çin sırf bu yüzden bazı oyunları engelledi bile. Peki bu gerçekten de doğru mu? İşte merak edilen tüm detaylar.

Video oyunları şiddet ile yakından ilişkili görüşünü savunanlar için çok özel bir çalışma yapıldı. Bu çalışma sonuçlarına göre böyle bir yakınlık söz konusu değil. Peki ne oldu da birçok kişi böyle bir düşünceye sahip oldu. Öncelikle video oyunlarında vakit geçirdiyseniz orada yaşananları az çok bilirsiniz. Genellikle yaralayıcı ve öldürücü silahların kullanıldığı bu tür oyunlar, şiddet içerikli bulunuyor.

Oyunlar şiddet eğilimi ile bağlantılı mı?

 2008 yılından bu yana yapılmış olan 28 araştırmanın sonuçları derlendiğinde, bu tür oyunların aklanabildiği görülüyor. Yani Çin ve diğer bazı Asya ülkeleri boşun çeşitli yasaklar getirdi.

Video oyunları şiddet

 

Yeni Zelanda’nın Massey Üniversitesi’nden Aaron Drummond’un önderliğinde gerçekleştirilen tüm bu araştırmalarda, geçtiğimiz yıllarda agresif davranışlar ile video oyunları arasındaki ilişkinin neredeyse sıfır olduğu ortaya çıktı. Böylece video oyunları ile ilgili gönlünüz rahat olabilir. Üstelik aradaki bağlantının bu kadar düşük çıkması tam tersi etki bile gösterebilir.

Journal Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu ikisi arasında herhangi bir pozitif ilişki bulunmuyor. Bu durum bizlere video oyunlarının şiddet konusunda tetikleyici unsur oluşturmadığını ortaya koyuyor. Sonuç olarak “Video oyunları şiddete ve agresif davranışlara sebep olur” hipotezi, tamamen çürümüş oldu. Sizce video oyunları oynamak şiddete yönlendirir mi? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.