Vergi kaçakçılığına karşı yapay zeka

IRSbuilding1

İnsanoğlunun sonunu getirebileceğini düşündükleri için yapay zeka çalışmalarından çekinen bilim insanlarına şimdi vergi kaçıranlar da katıldı. MIT üniversitesindeki bilim insanları, vergi kaçıranların otomatik olarak tespit edilebilmesinin ancak yapay zeka yazılımları ile mümkün olabileceğini dile getirdiler.

IRSbuilding[1]

Vergi mükelleflerinin tüm gelir ve gider kalemlerini otomatik olarak kontrol ederek anlamlı farklar arayacak olan bir yazılımın vergi kaçakçılığını önleyebileceğini düşünen MIT araştırmacıları bu konu üzerinde çalışmaya başladıklarının altını da çizdiler. Geliştirilecek bir yapay zeka yazılımının vergi dairelerindeki iş yükünü azaltacağını ve çok daha geniş kitleleri kontrol edebileceğini vurgulayan bilim insanları bu yazılımın kullanıma girebilmesi için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini de hatırlıyorlar.

Vergi kaçaklarını hesaplayabilmek basit bir iş değil. Yıldan yıla ödenen vergileri, gelir ve harcama kalemlerini karşılaştırmak gibi basit bir yöntemle açıklamak mümkün değil. Her kullanıcının yıllara yayılan birikimi, aile içindeki toplam geliri, borç ve kredi gibi farklı para girişleri de olduğundan, sabit denklemlere dayalı yazılımlar doğru sonuç vermiyor. Mükelleflerin finansal durumlarını değerlendirirken gerçek bir insan zekası gibi çalışacak ve sayısız olasılığı hesaplayabilecek gelişmiş yapay zeka yazılımlarına ihtiyaç duyuluyor. ABD’de vergi kaçırmak çok ağır bir suç olarak kabul ediliyor ve IRS (Gelir idaresi departmanı) vatandaşların vergi beyanlarında en ufak bir hata olması halinde ağır cezalar kesebiliyor.