Apple 1.8 Milyar Dolarlık Cezaya İtiraz Etti

Apple Spotify için karşı dava

App Store’daki vergi uygulaması yüzünden Avrupa Komisyonu tarafından 1.8 milyar dolar cezaya çarptırılan Apple, bu karara itiraz ediyor.

Spotify’ın 2019 yılında Apple’a karşı açtığı dava, bu yılın mart ayında sonuçlandı ve bu davayı gören kurum olan Avrupa Komisyonu Amerikalı teknoloji devini haksız buldu. Bunun sonucu olarak da şirkete 1.8 milyarlık dev bir ceza kesildi.

1.8 milyar dolar, Apple gibi dev bir şirket için bile can sıkıcı bir ceza. Ancak bu da yetmezmiş gibi bu ceza başka davalarda da emsal teşkil edebilir ki bu Amerikalı teknoloji devi için daha da can sıkıcı oldu. Bu yüzden şirket bu kararı tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor. 2019’dan beri devam eden yasal süreci sonlandırmamaya kararlı görünen şirket, mart ayından alınan bu karara itiraz etti.

apple music vs spotify

Bu cezanın arkasında şirketin App Store’daki uygulamalara uyguladığı vergi yatıyor. Amerikalı teknoloji devi, App Store’daki uygulamalara abone olanların abonelik ücretinden ilk yıl yüzde 30, sonraki yıllarda da yüzde 15 vergi kesiyor. Spotify bunun haksız rekabete sebep olduğunu savundu ve kazandı. Çünkü Spotify Apple Music ile doğrudan rekabet içinde ve bu vergi uygulaması yüzünden rakibi kadar uygun fiyatlı paketler sunamıyor. Çünkü masraflarına ek olarak bir de rakibine vergi ödemesi gerekiyor. Spotify’ın bu argümanı Avrupa Komisyonu’nda da karşılık buldu ve sonuçta 1.8 milyar dolarlık ceza kesildi.

Şimdi Amerikalı teknoloji devi bu kararı Avrupa Birliği bünyesinde bir üst mercie taşıyor. Ancak oradan da istediği sonucu alamayabilir. Çünkü orijinal davada sunulan kanıtlar ve argümanlar, Spotify’ın elinin daha güçlü olduğunu göstermişti.

Copilot+ PC Tanıtıldı: Windows Bilgisayarlarda Yapay Zeka Dönemi Başlıyor