Uzun yaşam insanoğlunun temel hedefleri arasında yer alıyor ve şimdi bunun için gerekli adımlar atılmış olabilir. İşte tüm detaylar.
Bilim insanları, uzun ömürle bağlantılı bir geni köstebek farelerinden farelere başarıyla aktardı. Bu gelişme ile, sağlığın iyileşmesine ve farenin ömrünün uzamasına imkan sağlanabilir. Araştırmacılar, uzun ömürleri ve yaşa bağlı hastalıklara karşı olağanüstü dirençleri nedeniyle çıplak köstebek fareleri üzerinde uzun süredir çalışıyorlar. Yakın zamanda Nature dergisinde yayınlanan yeni çalışma, köstebek farelerinde gelişmiş hücresel onarımdan sorumlu spesifik bir geni farelerde tanıttı ve bu da ortalama yaşam süresinde yaklaşık yüzde 5’lik bir artışa ve genel olarak sağlıkta iyileşmeye yol açtı.
ABD’deki Rochester Üniversitesi’nden bilim adamları da dahil olmak üzere bilim insanları, bulguların yaşlanmanın sırlarını açığa çıkarmak ve insan ömrünü uzatmak için heyecan verici olanaklara kapı açtığını söylüyor. Çalışmanın ortak yazarı Vera Gorbunova, “Çalışmamız, uzun yaşam süren memeli türlerinde gelişen benzersiz uzun ömürlülü genlerin, diğer memelilerin ömrünü uzatmak için ihraç edilebileceğine dair bir ilke kanıtı sağlıyor” dedi. Bilim insanları, çıplak köstebek farelerinin kansere karşı olağandışı direncinden sorumlu bir molekül olan yüksek molekül ağırlıklı hyaluronik asit (HMW-HA) yapımından sorumlu olan bir geni farelere başarıyla aktardı. Uzun yaşam ideal olarak iyi olabilir ancak dünya nüfusu fazlasıyla kalabalık olduğu için pek olumlu olduğunu da söyleyemeyiz.
Todd Howard, Starfield’da ‘New Game+’ olacağını doğruladı