Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre uzaya fırlatılan roketler çevreye ve atmosfere zarar veriyor.
SpaceX ve Blue Origin gibi şirketlerin NASA ile çalışmaya başlaması ile birlikte uzay seyahatleri eskisine göre çok daha kolay hale gelirken, başta Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan uçuşlar olmak üzere, uzaya yapılan uçuşların sayısı hızla arttı. Öte yandan başta SpaceX ve Blue Origin olmak üzere çeşitli şirketler, uzay seyahatini ticari hale getirip uzay turizmini başlatmak için önemli adımlar atıyor. Peki ama uzay seyahati için kullanılan devasa roketler ve kullanılan roket yakıtları çevreyi nasıl etkiliyor?
Yayınlanan yeni bir rapora bakılırsa, uzaya fırlatılan tüm bu roketler, çevre üzerinde daha önce görmediğimiz, tehlikeli olabilecek etkiler yaratıyor olabilir.
Bir SpaceX roketinin fırlatılma anına ait görüntüleri inceleyen bilim insanları, bu roketin geride bıraktığı egzoz kirliliğinin şaşırtıcı seviyede yüksek karbon gazı barındırdığını ve bu gazların iklim değişikliği üzerinde ciddi etkileri olabileceğini ortaya koydu. Öte yandan bilim insanları tarafından hazırlanan simülasyon, roketlerin atmosferin farklı katmanlarına karbon gazlarının yanı sıra zararlı nitrojen oksid de bıraktığını gösterdi.
Bilim insanları, roket fırlatmaları gitgide daha sıklaşacağı için bu roketlerin atmosferimiz üzerinde yarattığı etkinin dikkate alınmasının büyük önem taşıdığını söylüyor. Aksi takdirde bu roket fırlatmalarının iklim değişikliği üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğine dikkat çekiliyor. Şu an uzaya fırlatılan roketler hala az diyebileceğimiz sayıda. Ancak bu durumun önümüzdeki 10 yıl içinde değişeceği tahmin ediliyor. Bu yüzden de bu konuda şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.