Uzay istasyonu buzdolabı ihtiyacına kavuşuyor

uzay istasyonu buzdolabı

Nebulaları fethetmek için uzay gemileri üretme fikri tüm insanlığa çok heyecan verici geliyor olabilir ama size bir sır verelim. İnsanoğlu henüz uzayda buzdolabı çalıştırmayı bile başaramıyor. Konserve gıdalarla nebula fethetmek ise astronotlar için çok çileli bir yolculuk olabilir.

Neyse ki Colarado Üniversitesi’ndeki bilim insanları uzun yıllara dayanan çalışmalarını tamamladılar. Ve nihayet Uluslararası Uzay İstasyonu buzdolabı ihtiyacına artık kavuşuyor.

Uzay istasyonu buzdolabı olmadan çalışamıyor mu?

Üniversitede geliştirilen ve baş harfleri İngilizce buzdolabı (Fridge) kelimesine denk gelsin diye akrostiş kasıldığı da belli olan “Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation” isimli cihaz artık kullanıma hazır.

ISS’e taşınacak olan yeni buzdolapları, böylece insanoğlu medeniyetinin uzayda ilk defa buzdolabı çalıştırmasını da sağlayacak. Daha önce uzay istasyonunda buzdolabı bulunmuyordu çünkü uzaydaki şartlar, klasik bir buzdolabının çalışma prensiplerine tersti. Üstelik, soğutma sonucunda dolabın arkasında oluşan ısı da yerçekimsiz ortamda dağılmadığı için bir noktada kümelenip yangın çıkarma riski yaratabiliyordu.

uzay istasyonu buzdolabı

Yeni uzay buzdolabı ise tüm bu sorunların üstesinden gelmiş bir tasarıma sahip. Üstelik, son derece küçük bir enerjiyle soğutma yapabiliyor ki, bu da hayati bir mesele. Çünkü hiç kimse, astronotlar dondurma yiyebilsin diye ISS’nin bütün elektriğini tüketmek istemiyor.

YouTube Premium kullanıcıları yeni özellikleri hemen kullanabilecek!

Şimdilik sadece mikrodalga fırın boyutlarında olan buzdolapları ISS içinde denenecek ve kullanım konusunda sorun yaşanmazsa daha büyük ve efektif modellerini de üretmek mümkün olacak.

Astronotlar bu dolaplarda dondurma gibi kendilerini şımartacak bazı yiyeceklerini, önemli ilaçları ve ISS üzerinde yetiştirilmiş sebzeleri taze tutmaya çalışacaklar. Bu minik dolaplar, nebula fethetmek için hala yeterli değil ama umudumuzu kaybetmeyelim. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Her şey adım adım…