Uzay ve Havacılık için Organize Sanayi Bölgesi Kuruluyor

uzay

Amerika’nın Avrupa’nın ve hatta Hindistan’ın Mars‘a büyük çaplı görevler yaptığı 2016 yılında ülkemizdeki uzay ve havacılık çalışmaları için de önemli bir merkez kuruluyor. Ankara‘da kurulacak olan organize sanayi bölgesinde sadece uzay ve havacılık için çalışmalar yapılacak.

Savunma Sanayi Müşteşarlığı tarafından uzun zamandır yürütülen çalışmalar sonucunda Ankara’da uzay ve havacılık alanında çalışmaların yapılacağı özel bir organize sanayi bölgesinin kurulacağı kesinleşti. 100 hektarı kapsayacak dev bölgenin proje aşaması tamamlandı. 

Ülkemizde hızla geliştirilmek ve dünya standartlarının yalanmak istendiği havacılık ve uzay sanayi alanlarında Roketsan, Aselsan, Vestel Savunma Sanayi, Otokar ve Turksat gibi önemli teknoloji şirketleri çalışmalar yapıyor. Yerli insansız hava araçları ile Roketsan tarafından geliştirilen roketlerin terörle mücadelede aktif olarak kullanılmaya başlandığı günümüzde Ankara’da şu anda TUSAŞ/TAİ’nin bulunduğu bölgede uzay ve havacılık için hızlı prototiplerin üretilebileceği, inovasyon çalışmalarının yanı sıra inkübasyon merkeziyle çalışmaların yapılacağı bir yerleşke hazırlanıyor.

2 etaptan oluşacak olan sanayi bölgesinin ilk aşaması için altyapı çalışmaları 2017 yılının ilk aylarında tamamlanacak. Elektrik, su, doğalgaz ve arıtma tesisleri gibi altyapı çalışmalarının yapılmasının ardından ise şirketler Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ya da kısa adıyla HAB’a yerleşebilecek.

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı özelinde yürütülen çalışmalarda kurulan HAB’ın resmi interenet sitesinde bölgenin ve amacının detayları kısa bir paragraf halinde özetlenmiş:

Kazan İlçesi sınırlarında ve TUSAŞ’ın yanında 730 hektarlık alanda Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin katılımlarıyla, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. Söz konusu bölgenin kurulmasındaki amaç, uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayiyi desteklemek, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamak, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracatı arttırmaktır. 2016 yılının sonuna kadar, planlama ve parselasyon çalışmalarının bitirilmesi ve alt yapı ihalesinin yapılması planlanmakta olup, ön talepte bulunan yatırımcı firmalardan ön avanslar alınmaktadır. Ön avans miktarı olarak metrekare başına 22,5 TL alınmaktadır. Sizler de Türkiye’nin Kanal İstanbul projesinden sonra en önemli yatırım projesi olarak gösterilen Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde yer almak istiyorsanız taleplerinizi [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

HAB yerleşkesi içerisinde İHA Sistemleri, Robot Teknolojisi ve Proses Otomasyon Sistemleri, Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon Sistemleri, Hava Taşıtları ve Uzay Araçları Tasarımı ve Üretimi, Aviyonik ve Sistem Entegrasyonu, Ölçme, Test ve Kontrol Ekipman ve Sistemleri, Uydu TeknolojileriMikro ve Nano TeknolojilerTürbin Teknolojileri, Kaynak Teknolojileri, Hızlı Prototip Üretimi Teknolojileri, Motor ve Motor Parçaları Üretimi, Havacılık Endüstrisinde kullanılan Kimyasalların Üretimi, Hava Trafik Kontrolü Radar Sistemleri ve Ekipmanları Üretimi, Hidrolik ve Pnömatik Üretimi, Havaalanı ekipmanları ve Yer Hizmetlerine Yönelik Taşıt Araçları Üretimi, Elektrik, Elektronik ve Optik Ekipman Üretimi, Takım Tasarım ve Üretimi, Mühendislik ve Danışma Hizmetleri, Test ve Sertifikasyon, Yazılım ve Kritik Yazılım Geliştirme, Metroloji Kalibrasyon ve Onaylama Hizmetleri, Kablo Donanım, Kablaj, Özel Malzemeler ve Bileşimlerin Uygulamaları, Kabin içi ve Kargo Bölümü Donanımı, Bakım Onarım ve Revizyon (MRO) alanlarında faaliyet gösteren firmalar bulunabilecek.

ANKARA UZAY ve HAVACILIK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnternet Sitesine Ulaşmak için Tıklayın

Android Pay artık Her Yerde Kullanılabilecek