Ukrayna, Rusya’da App Store erişiminin engellenmesini istedi

Ukrayna, Rusya'da App Store erişiminin engellenmesini istedi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Apple’ı ürünlerinin satışını durdurmaya ve Rusya’daki App Store’u kapatmaya çağırdı. İşte detaylar.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı olarak da görev yapan Mykhailo Fedorov, Tim Cook’tan teknoloji devinin desteğini istedi. Fedorov bir mektupta “Bütün dünya, yaptırımlar uygulayarak saldırgana tepki veriyor. Düşman önemli kayıplar vermeli. 2022 yılında modern teknoloji belki de tanklara, çoklu roketatarlara ve füzelere en iyi cevaptır” diye yazdı. Federov yolladığı mektupla Apple’ın CEO’sunu ikna etmek için teklifte bulundu.

Ukrayna, Rusya'da App Store erişiminin engellenmesini istedi

Rusya, Perşembe günü erken saatlerde Ukrayna’ya üç taraftan girdi. Karadan, havadan ve denizden saldırarak tam kapsamlı bir askeri saldırı başlattı. Cuma sabahı füzelerle bombalanan Ukrayna’nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere ülkenin büyük şehirlerini bombaladı. İşgale yanıt olarak, ABD hükümeti ve müttefikleri, askeri ve teknolojik hamleleri kısıtlama umuduyla Rusya’ya ihracata erişimi engellemek için yeni yaptırımlarını açıkladı. Yaptırımlar ile Ruslar dolar, euro, sterlin ve yen cinsinden iş yapma yeteneklerini kaybedecekler.

Bloomberg’in belirttiği gibi, Apple’ın Rusya’da bir çevrimiçi mağazası var ve ülkedeki App Store’unun yerel bir sürümünü sunuyor. Fedorov, Twitter’da Cook’a yazdığı mektubunda, Apple’ın Rusya’dan çekilmesi durumunda Ukrayna’ya ne olacağını da yazdı: “Bu tür eylemlerin Rusya’nın gençlerini ve aktif nüfusunu utanç verici askeri saldırganlığı durdurmaya motive edeceğinden eminiz.” Cook daha önce Apple’ın Ukrayna’daki ekipleri için elinden gelen her şeyi yaptığını ve “yerel insani yardım çabalarını destekleyeceğini” söyledi, ancak şirket henüz Fedorov’un talebine kamuoyu önünde yanıt vermedi.

Facebook, Ukrayna’daki insanlar için yeni bir özellik açıyor