Üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler üretmeye başladı: Bu bir devrim

bilim kadını

Üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler bile üretmeye başladı. Özellikle son dönemlerde bu alanda çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen bütün ayrıntılara birlikte bakalım.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte üç boyutlu yazıcılar canlı nesneler üretebilecek boyuta ulaştı. Araştırmacılar koli basili olarak isimlendirilen bir bakteri kullandı. Bu bakteri türü canlı mürekkep üretimi için son derece önemli. Canlı nano-lifler üretebilmesi için bu bakterilere bazı işlemler uygulandı.

Biyomühendislik harikası olarak görülen bu işlemler ile birlikte canlı mürekkep üretildi. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalarda hem konseptin hem de yöntemin başarılı olduğu söylendi. Ayrıca bunun diğer mikroplara uygulama ihtimali olduğu da ifade edildi. Böylece çok daha farklı çeşitlere sahip canlı mürekkepler üretilebilecek.

Üç boyutlu yazıcılar canlı organizmalar oluşturacak

Normal şartlarda herhangi bir üç boyutlu yazıcı ile otomobil veya ev gibi materyaller bile üretildi. Bu konuda bilim insanları çok daha ileriye gitmek istiyordu. Mesela bu yazıcıların kullanılarak canlı varlıkların üretilmesi gibi.

Üç boyutlu yazıcılar canlı

Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bakterilerin aslında bu tür yazıcılarda üretilebileceği görüldü. Ancak hedef biraz daha büyük. Kendi kendini onarabilen malzemeler üretmek isteyen bilim insanları yeni çalışmalara başladı. Burada da canlı organizmalar kullanılacak gibi görünüyor. Üç boyutlu yazıcılar canlı organizmalar üreterek malzemelerin kendi kendisini sürekli olarak onarmasını sağlayacak.

NASA ay toprağında kullanılacak bir 3D yazıcı geliştirdi

Uzay teknolojilerinde de yine bu yazıcılar kullanılabilir. Böylece uzaya gidecek olan astronot ekibi yiyecek ve içeceklerini kendisi yazıcıdan çıkarabilecek. Peki siz yaşanan bu gelişmeler ve bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.