İlaç üretiminde üç boyutlu yazıcı devrimi

üç boyutlı yazıcı 3

Tıp dünyasında yeni bir uygulama dönemi başlıyor.Doktorlar belirledikleri miktarda ilaçı yeniden düzenlemek için üç boyutlu yazıcı ile ilaç üretimini kendi kontrolünde gerçekleştirebilecek.
Üç boyutlu baskı sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı olarak adlandırılır.Daha önce NASA uluslararası uzay istasyonuna astronotlara yardımcı olması ve kabiliyetlerini arttırmak için bu cihaza başvurmuşlardı.Bu cihaz şimdi ise doktorlar tarafından ilaç üretiminde bir araç olarak kullanacaklar. Baskılar birçok türde ham maddenin kullanılması ile yapılabilir.

üç boyutlı yazıcı-

Normal kullanıcı bazında en yaygın kullanımı olan hammadde PLA [1] ve ABS adı verilen sert plastiklerdir. Bu şekilde  3 boyutlu yazıcılar artık ilaç da üretebilecek.Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi‘nin başlattığı yeni uygulamada doktor kontrolünde ilaçlar yazıcılar ile ilaç üretilebilecek.

Şimdilik  ‘Aprecia Pharmaceuticals’ şirketi tarafından üretilen ve epilepsi nöbetlerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olan ‘Spritam’ isimli tablet ilaç için sadece izin çıktı, ancak yakın zamanda birçok ilaç için de kararın onaylanması bekleniyor. Üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle doktorlar hastaya özel olarak ayarlanmış miligramlı ilaçlar verebilecek.Standart ağırlıklarda üretilen ilaçlar için doktor ne kadar gerekli görürse o ağırlıkta ilacı üretebilecek. Üç boyutlu yazıcı ile üretilen ilk Spritam serisinin 2016’nın birinci çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

 

Dota 2 şampiyonasında ana etkinlik başladı