Uber uygulaması yasal mı yoksa korsan mı?

UBER

#İŞBİRLİĞİ

Uber uygulaması Türkiye’de vergi ödüyor

Az önce de belirttiğimiz üzere, Uber Türkiye pazarına gireli yaklaşık olarak 3 sene oldu. Ve bu 3 sene içerisinde hızla büyüdü. Peki Uber bu 3 sene içerisinde şirketleşmeye gitti mi? Bu sorunun yanıtı; “Evet!”

Yani Uber kullanıcılarına sunduğu hizmet karşısında kazandığı paradan hakkına düşen vergi payını ödeyen, tamamen yasal bir şirket. Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı daha önce yaptığı bir açıklamada, herşeyin yasal dayanaklar üzerine oturtulduğunu ve Uber’in vergi ödeyen bir şirket olduğunu belirtmişti.

Yani Uber uygulaması öyle taksicilerin söylediği gibi korsan bir şirket değil. Zaten Uber’in yaptığı işte korsan taksicilik değil. Keza Uber araçları sokak sokak gezerek müşteri aramıyorlar. Şirkete kayıt edilmiş olan lisanslı araçlar, uygulama üzerinden çağıran müşterinin hizmetine sunuluyor. Dolayısıyla Uber’in korsan olduğu iddiaları pek de haklı sayılmaz.

Elbette burada önemli olan şey Uber’in, Türkiye’deki yolcu taşımacılığı koşullarını sağlayıp sağlamadığı. Bu konuda da net konuşmak, pek doğru olmaz. Keza Uber ile yolcu taşıyan araçlara ceza kesildiği iddia ediliyor. Eğer böyle bir durum varsa bazı şartlar sağlanmıyor demektir. Peki, madem bu şartlar sağlanmıyor o zaman neden Uber‘in Türkiye’de şirketleşmesine izin veriliyor? Ya da bu şirket ödediği vergiyi hangi sıfatla veriyor. Yolcu taşımacılığı mı yoksa akıllı telefon uygulaması mı? İşte öncelikli olarak bu soruların cevaplanması gerekiyor.

uber 4