Uber 50 bin şoförü işe mi alacak?

uber 50 bin şoförü

Araç kirlama şirketi Uber ve ABD’deki rakibi Lyft, Kaliforniya’da görülen bir dava nedeniyle çok zor durumda kaldı. Kaliforniya’da bu şirketler için çalışan şoförlerin, yasal statüsünü belirleyen mahkeme, şoförlerin yasalar gereği şirketin çalışanı olması gerektiğine karar verdi.

Uber 50 bin şoförü işe almak konusunda köşeye sıkışırken, şirketin CEO’su Dara Khosrowshahi böyle bir hamlenin mümkün olmadığını, Kaliforniya’da 50 bin kişiye maaş vermelerinin imkansız olduğunu açıkladı.

Uber 50 bin şoförü işe almak zorunda kalırsa kapanacak

Uber’in iş modelinin sabit maaşla çalışan şoförler çalıştırmak üzerine kurulu olmadığını hatırlatan Dara Khosrowshahi, kendi aracıyla ek gelir elde etmek isteyen kişilere platformlarını açtıklarını hatırlattı.

Khosrowshahi şirketin yapısında bir değişiklik yapılacaksa da bunun bir gecede gerçekleşemeyeceğini vurguladı. Kaliforniya’da görülen davananın etkilerinin daha yıkıcı olması da bekleniyor. Diğer eyaletlerde de araç paylaşım şirketleri için benzer kararların çıkması bekleniyor. Ardından, dünya çapında da benzer kararlar alınması gündeme gelebilecek.

uber 50 bin şoförü

Kaliforniya’daki kararla, şoförlere özlük haklarının verilmesi, sigortalarını yapılması gibi zorunluluklar ortaya çıktı. Ayrıca bu çalışanların çalıştıkları saat başına en az asgari ücret kadar gelir elde etmesi de zorunlu olacak. Ancak mahkeme henüz son sözü söylemiş değil.

Internet Explorer için veda vakti

Uber’den ve Lyft’ten gelen haberlere göre, mahkemedeki kararın kesinleşmesi halinde, iki şirketin de Kaliforniya’daki operasyonları duracak. Kaliforniya halkının ulaşım için yıllardır alıştığı telefon uygulamasından araç çağırma konforu da ortadan kalkacak. Kalifoniya’daki diğer ulaşım ve taksi servislerinin ise talebi karşılamaya yetmeyeceği vurgulanıyor. Diğer bir deyişle, Kaliforniya ciddi bir ulaşım kriziyle karşı karşıya.