Twitter rekor sayıda talepler alıyor

Twitter reports record number of takedown requests from governments

En son şeffaflık raporunda Twitter Ocak-Haziran 2021 arasında dünya genelindeki hükümetlerden rekor sayıda içerik kaldırma talebi aldığını belirtti. İşte detaylar.

Twitter kesin rakamları da ortaya koydu. Şirket 196.878 hesabı içeren 43.387 yasal talep almış. Twitter, bu rakamların, 2012’de şeffaflık raporları yayınlamaya başladığı tarihten itibaren en büyük artışı temsil ettiğini söylüyor. Rapor edilen hesaplardaki artışa katkıda bulunan faktörlerden biri, Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından sunulan yasal talepler. Ajans, cinsel hizmetler ve yasa dışı yetişkinlere yönelik içerik paylaştığı için 102.363 hesabı işaretledi ve Twitter bunların 18.570’i hakkında işlem yaptı. Twitter ayrıca, Rusya’nın intiharı teşvik etmeye karşı yasalarını ihlal ettiği iddia edilen içerik nedeniyle halktan alıkonulan hesaplarda bir artış gördü. Geçen yıl, Rus Haber Ajansı Tass, ülkenin internet yetkililerinin, web sitesinde “küçükleri hedef alan intihar teşviki, çocuk pornografisi ve uyuşturucu kullanımına ilişkin bilgileri” kaldırmaması halinde Twitter’ı engellemekle tehdit ettiğini bildirdi. Yetkililer ayrıca Twitter’ın masaüstü ve mobil için yükleme hızlarını da yavaşlattı.

Twitter

Toplam küresel yasal talep hacminin toplam yüzde 95’i özellikle beş ülkeden geldi ve Japonya en çok talepte bulunan ülke olmaya devam ediyor. Japonya, Twitter’ın aldığı yasal taleplerin yüzde 43’ünden sorumlu ve bunların çoğu narkotik ve uyuşturucuyla ilgili gönderiler.  Diğer dört ülke ise sırasıyla Rusya, Türkiye, Hindistan ve Güney Kore.

Twitter’ın raporuna göre, 2020’nin ilk yarısında meydana gelen büyük bir artışla Twitter’ın aldığı yasal taleplerin sayısında artış eğilimi var. Bu sayıların artmaya devam edip etmeyeceği henüz belli değil, ancak Twitter’ın küresel kamu politikasından sorumlu Başkan Yardımcısı Sinead McSweeney endişelerini bir açıklamada dile getirdi: “Dünya çapında hükümetler giderek daha fazla müdahale etmeye ve içeriği kaldırmaya çalışırken benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıyayız. Gizlilik ve ifade özgürlüğüne yönelik bu tehdit, tüm dikkatimizi gerektiren son derece endişe verici bir eğilimdir.”

VİVO TWS 2 ANC ve TWS 2e kablosuz kulaklıklar pazara girdi