Twitter kişisel veri ihlali ile gündemde! Jack Dorsey yargılanabilir!

Twitter kişisel veri ihlali

Facebook’un ardından şimdi de Twitter kişisel veri ihlali ile gündeme geldi. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, aynı Mark Zuckerberg gibi yargılanabilir.

Sosyal medya platformları teker teker patlamaya devam ediyor. Cambridge Analytica skandalı ile patlayan Facebook‘un ardından şimdi de Twitter’ın veri ihlali yaptığı ortaya çıktı. Twitter Support hesabı üzerinden yapılan açıklama ile telefon numaralarının ve e-posta adreslerinin reklam amaçlı “yanlışlıkla” kullanıldığı belirtildi.

Kullanıcılarından özür dileyen Twitter bir de konuyla ilgili geniş bir açıklama yaptı. Twitter; “Kısa bir süre önce, hesap güvenliği için sağlanan bazı e-posta adreslerinin ve telefon numaralarının, reklam amaçlı istenmeden kullanılmış olabileceğini gördük. Bu artık olmuyor.” açıklamasında bulundu.

PlayStation 4 Facebook entegrasyonu için yolun sonu!

Bu açıklama muhtemelen Jack Dorsey‘in yargılanmasını engelleyemeyecek. Büyük ihtimalle Jack Dorsey de Mark Zuckerberg gibi yargılanacaktır. Şimdilik bu durum hakkında hükümetlerden bir açıklama gelmedi. Zaten bir açıklama gelirse ABD’den değil Avrupa Birliği‘nden gelir.

Twitter kişisel veri ihlali

Twitter’ın açıklamasının tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Son zamanlarda, güvenlik veya emniyet amacıyla (ör. iki faktörlü kimlik doğrulaması) bir e-posta adresi veya telefon numarası verdiğinizde bu veriler, özellikle Kişiselleştirilmiş Hedef Kitleler ve İş Ortağı Hedef Kitleleri reklam sistemimizde olmak üzere yanlışlıkla reklam amacıyla kullanıldığını fark ettik. 

Kişiselleştirilmiş Hedef Kitleler, reklamverenlerin reklamları kendi pazarlama listelerine (ör. derledikleri e-posta adresleri veya telefon numaraları) bağlı olarak müşterilere hedeflemelerine olanak tanıyan, sektör standardı bir ürün sürümüdür. Bir reklamveren kendi pazarlama listesini yüklediğinde Twitter’daki kullanıcıları, güvenlik ve emniyet amacıyla Twitter kullanıcıları tarafından sağlanan e-posta adresleri veya telefon numaralarına göre bu reklamverenin listesiyle eşleştirmiş olabiliriz. İş Ortağı Hedef Kitleleri, reklamverenlerin reklamları, üçüncü parti iş ortakları tarafından sağlanan bir hedef kitleye hedeflemek için Kişiselleştirilmiş Hedef Kitleler ile aynı özellikleri kullanmalarına olanak tanır.

17 Eylül itibariyle bu durumun meydana gelmesine neden olan sorunu çözüme kavuşturmuş bulunmaktayız. Artık reklamlar için güvenlik veya emniyet amacıyla toplanan telefon numaralarını veya e-posta adreslerini kullanmayacağız. Hiçbir kişisel veri, hiçbir iş ortağımızla paylaşılmamıştır. 

Bu olaydan dolayı üzgünüz ve bir daha böyle bir hata yapmamak için önlemler alıyoruz. Sorularınız varsa, bu form aracılığıyla Twitter’ın Veri Koruma Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.