Google, Pixel 9 Pro XL’in kişisel veri topladığı yönündeki haberleri yalanladı

Google yeni internet arşivi

Cybernews’in kısa süre önce yayınladığı bir rapor, Pixel 9 Pro XL‘in cihaz kurulmadan önce bile her 15 dakikada bir Google ile çeşitli kişisel bilgileri paylaştığını öne sürmüştü, şirket konu hakkında açıklama yaptı.

Cybernews raporunde konum, e-posta adresi, telefon numarası, uygulama listesi ve çeşitli telemetri verileri yer alıyor. Ancak bu raporun yankıları büyüdükçe, gizlilik odaklı GrapheneOS geliştiricileri bu davranışın sadece Pixel 9 Pro XL’e özgü olmadığını, bunun standart Android işletim sistemi için normal bir uygulama olduğunu açıkladılar. Üstelik, aynı veri paylaşım alışkanlıklarının iOS cihazlarında da mevcut olduğunu belirttiler.

GrapheneOS geliştiricilerine göre, Android’in kişisel veri toplama ve paylaşma mekanizması, yalnızca Pixel cihazlarına özgü değil, genel olarak Android’in kendisiyle ilgili bir durum. Hatta bu uygulamanın iOS cihazlarında da yaygın olduğu, Apple’ın da benzer şekilde veri topladığı öne sürülüyor. Kullanıcıların verileri, cihaz kurulum sürecinden itibaren firma ile düzenli aralıklarla paylaşılıyor ve bu da cihazın düzgün çalışması, güvenlik güncellemeleri ve kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek gibi çeşitli sebeplerle gerçekleştiriliyor.

Google’dan Açıklama

Cybernews raporu yayımlanmadan önce Google ile iletişime geçti ve Mountain View merkezli teknoloji devi, kullanıcı güvenliği ve gizliliğinin Pixel cihazları için en büyük öncelik olduğunu belirtti. Şirket, raporda bağlam eksikliği bulunduğunu ve teknik ayrıntıların yanlış yorumlandığını öne sürdü. Ayrıca, tüm mobil cihazlarda üretici, model ya da işletim sistemine bakılmaksızın yazılım güncellemeleri, istek üzerine etkinleştirilen özellikler ve kişiselleştirilmiş deneyimler için veri iletiminin gerekli olduğunu belirtti. Şirket sözcüsü, kullanıcıların veri paylaşımını ve uygulama izinlerini cihaz kurulumu sırasında ve ayarlar bölümünden yönetebileceğini vurguladı.

Google’ın Gizlilik Adımları

Şirket, Android’deki gizlilik seçeneklerini daha da geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda, cihazların Zaman Çizelgesi (konum geçmişi) özelliğinin buluttan cihaza taşınacağını duyurdu. Daha önce bulutta saklanan bu veri, artık cihaz içinde depolanacak ve böylece bulut tabanlı veri erişimine gerek kalmayacak.

Google

Kullanıcılar kısa süre içinde, ayarlarını değiştirmelerini talep eden bir e-posta alacaklar. Bu e-posta, kullanıcılara konum geçmişlerini cihaza taşıma ya da otomatik silme özelliğini açma seçeneklerini sunacak. Otomatik silme özelliği, kullanıcının tercihine bağlı olarak verilerin 3 ayda bir veya 18 ayda bir silinmesini sağlayacak.

HONOR, Google ile arama yapma özelliği sunan Circle’ı tanıttı