Twitter 5G komplo teorilerini siliyor

twitter 5g

Twitter’ın çok önem verdiği ifade özgürlüğü kavramı, Twitter’ın karşı olduğu söylemler için geçerli değil.

Dünya çapında büyük ilgi gören mikro blog uygulaması, pek çok defa sansüre ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan girişimlere karşı olduğunu savunmasıyla tanınıyordu. Ancak 5G teknolojisinden şüphe edenlerin tartışmaları ifade özgürlüğü kapsamına girmiyormuş. Twitter 5G teknolojisinden şüphe edenlerin tweet’lerini silmeye başladı. Bu sansüre coronavirüs’ün 5G ile bağlantısına dair yapılan tartışmalar da dahil oldu.

Twitter 5G tartışmalarına sansür uygulamaya başladı

Twitter’ın açıklamasına göre, “kanıtlanmamış detaylara dayalo komplo teorilerinin yayılmasına izin vermemek” için 5G ve Coronavirüs bağlantısı hakkındaki tweet’ler artık silinecek.

İngiltere’de bu teoriye inanan kişilerin 5G kulelerini sabote etmeye başlaması da dünyanın gündemine oturmuştu.

5G teknolojisi ve Coronavirüs arasında bir bağ olup olmadığı bilinmiyor ancak insanların bir şüphe hakkında tartışmalarına izin bile vermeyen bir platformun “ifade özgürlüğü” söylemlerinin de anlamsız kaldığını kabul etmek gerekiyor. Twitter’ın sahiplerinin, yöneticilerinin savunduğu görüşlerle paralel tweet’lerin, başkasını rahatız etmesi/zarar vermedi “ifade özgürlüğü” içinde kabul ediliyor. Ancak öyle görünüyor ki, “ifade özgürlüğü” Twitter’ın yönetimine hakim kesimin çıkarlarına ters düşünce, her tweet’i sansürleyip silmek gayet doğal bir uygulamaya dönüşüyor.

Bill Gates hacklendi mi?

Twitter, bu yeni kuralları çerçevesinde, 5G hakkında komlo teorisi dile getiren 2500’den fazla tweet’i sildiğni de açıkladı. Fakat bu girişiminin Twitter hakkındaki ifade özgürlüğü tartışmalarını alenlendireceği de tahmin ediliyor. Bir diğer deyişle, Twitter özgür ifadeye izin veren platform olma iddiasına zarar vermiş olabilir.

twitter 5g

Daha önce de Twitter çalışanları “varlığına tahammül edemedikleri” ABD başkanı Trump’ın hesabını kapatarak, “karşıt görüşe” ne kadar saygı duyduklarını ispat etmişlerdi. Trump’ın sert tepkisi sonrasında Twitter geri adım atarak Trump’ın hesabını tekrar açmak ve özür dilemek zorunda kalmıştı.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Dünyada ifade özgürlüğünün gerçek anlamıyla var olabilmesi mümkün mü? Yoksa ifade özgürlüğü her kesim tarafından sadece bir politik bir söylem ve altı boş bir kavram olarak mı kullanılıyor?