Yeni Nesil Kimlik Kartları için Bakanlıktan Açıklama Geldi

kimlik karti on yuzu

Yeni nesil çipli kimlik kartları hakkında İçişleri Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık yaptığı açıklama ile akıllardaki soru işaretlerini yok etti. Bakanlığın yaptığı açıklama ve detaylar haberimizde.

Geçtiğimiz yıllarda TUBİTAK önderliğinde geliştirilen ve pilot bölgelerde denemelere başlayan kimlik kartları dağıtıma başkadı. 11 ilde binlerce kişi tarafından denen sistem 1 Ocak itibariyle ülke genelinde kullanıma sunulmuştu.

Aktif olarak nüfus müdürlüklerinden alınabilen kimlik kartları ile birlikte yeni nesil pek çok sistem hayata geçiyor. Pek çok noktada  hayatı kolaylaştırması beklenen sistemin onlarca farklı ayağı bulunuyor. Bu ayakların pek çoğu şu an hazırlanmış ve kullanıma sunulmuş durumda. Bunlara E-devlet entegrasyonu ve polislerin kullanacağı el terminalleri de dahil.

Yeni nesil kimlik kartlarının aktif olarak dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte kartlar hakkında farklı soru işaretleri de gündeme geldi. Bu soru işaretlerinin başında ise güvenlik ve geçerlilik süresi geliyor. Sistemi geliştirilen TUBİTAK başta olmak üzere tüm kurumlarda FETÖ nedeniyle pek çok kişi ihraç edildi. Bu kişilerin sistem kodlarında büyük açıklar bırakmadıkları, kodları sızdırmadıkları ya da farklı faaliyetler yürütmedikleri hakkında ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Olası güvenlik tehlikesi devam ederken devam eden kart dağıtımlarında farklı bir konu da gündeme geldi. Karların geçerlilik süreleri hakkında net bir bilgi bulunmuyordu. Hem eski kimliklerin hem de yeni nesil kimliklerin geçerlilik süreleri ile ilgili bakanlıktan açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

“Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden “mevcut nüfus cüzdanı” nın geçerlilik ve değiştirme süresi ile ilgili olarak tereddütlerin olduğu anlaşılmıştır. Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı yaygınlaştırma uygulamasına ülke genelinde 02.01.2017 tarihinden itibaren başlanmıştır. Bu çalışmanın 3 ila 3,5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Bu itibarla kişilerin elinde var olan nüfus cüzdanları, değiştirilmesini zorunlu kılan haller dışında yenisi ile değiştirilinceye kadar geçerlidir.
 
Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamalarında doğum, kayıp veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda, yeni kart düzenleninceye kadar on beş gün geçerli Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmekte ve belgenin Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden doğruluğu da kontrol edilebilmektedir.
 
Yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar yukarıda belirtilen nedenlerle düzenlenen Geçici Kimlik Belgesi ve mevcut nüfus cüzdanlarının vatandaşlarımızın iş ve işlemlerinin yürütülmesinde geçerli olduğunun bilinmesi hususu kamuoyuna duyurulur.”

Erkekler like konusunda daha hassas