Türkiye’nin TURKOVAC aşısı bugünlerin en çok konuşulan konuları içerisinde yer alıyor. BionTech aşısı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci tarafından geliştirilmişti ve şimdi de TURKOVAC sahneye çıktı.
Covid-19 salgını ne yazık ki bir türlü bitmiyor. Küresel çapta yayılmaya devam eden bu hastalık Hindistan gibi ülkelerde adeta travma yarattı. Birçok kişinin ölmesi nedeniyle ağır tablo görülmeye devam ediyor. Yaz aylarında virüsün direnci kırılıyor fakat kış aylarında bir miktar daha virüs direncinin yükseldiği biliniyor.
Türkiye’nin kendi yerli aşısı olan TURKOVAC için final aşaması başladı. Bu aşı türü Türkiye’de diğer aşılar ile birlikte kullanılacak. Yani bazılarının sandığının aksine sadece bu aşı tercih edilmeyecek. Rusya’nın, Almanya’nın ve Çin’in şirketleri tarafından üretilen aşı da kullanılacak.
Türkiye’nin TURKOVAC aşısı 2022 yılında uygulanacak
Bu aşı ile ilgili merak edilen bazı sorular var. Öncelikle nasıl bir tür olduğuna bakalım. Etkisizleştirilmiş virüs içeren inaktif aşı türü olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından üretildi. Sağlık Bakanlığı bu aşıya büyük oranda destek verdi.
Aşının Faz-1 aşaması 44 gönüllü ile birlikte yapıldı. Başarılı sonuçlar elde edildikten sonra Faz-2 aşamasına geçildi. Burada da 250 gönüllü seçildi ve böylece diğer aşama için hazırlıklar başladı. Şu anda Faz-3 aşaması Sağlık Bakanlığı ile birlikte başlatıldı. Böylece hızlı bir şekilde tüm vatandaşlara uygulanması için pek bir engel kalmadı.
Koronavirüs aşısı sperm sayısını etkiliyor mu: Bu araştırma sonuçları çok konuşulacak
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre 2022 yılının ilk aylarında bu aşı vatandaşlara uygulanacak. Virüslerin zayıflatılmış versiyonlarını içeren ve böylece antikor üretimini sağlayan bu aşılar büyük etki yaratabiliyor. Peki sizin yerli aşı ile ilgili beklentileriniz neler?