Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları belli oldu! Bakın listede kimler var?

robot hubo

İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptı. Yaptığı araştırmaların sonucunda, 500 büyük sanayi şirketini açıkladı.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları güncel yayınlanan bir liste ile ortaya çıkarıldı. Bu listeye baktığınızda, birçok büyük şirket içerisinde olduğunu görüyorsunuz. Fakat bu liste için herkesin gözü zirvedeydi. İlk 500 içerisine girmeyi başaran bu firmalar, 2019 yılında ihracatlarını yüzde 2.4 oranında artırmayı başardı. Böylece çok önemli bir konuma yükseldiler. 

Geniş çaplı bir sanayi araştırması yapıldı

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri %150’den daha fazla artış gösteren bu sanayi kuruluşları içerisinde Tüpraş ön plana çıkıyor. Firmanın 2019 yılındaki net satışı 87.9 milyar lira civarındaydı. Bu bile onun en büyük sanayi firmalarından birisi olduğunu çok rahat bir şekilde gösteriyor.

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları

Yapılan araştırmalar sonucunda; 37 milyar liralık net satış ile Ford ikinci sırada yer aldı. Hemen ardından 3. sıraya bakıldığında Toyota otomotiv 25.8 milyar liralık net satış ile kendisine yer buldu. Türkiye’nin en büyük 4. sanayi kuruluşu muhtemelen hepinizin beklediği üzere Renault oldu. Listenin 8. sırasında ise İskenderun Demir Çelik fabrikası yer alırken, 10. sırasında Ereğli Demir ve çelik fabrikası bulundu.

Aynı şekilde Türkiye’nin savunma sanayisinin merkezi olarak görülen Aselsan ise, 12.6 milyar liralık net satış gerçekleştirdi. Tüm bu sanayi kuruluşları bir araya getirildiğinde, Türkiye ekonomisinin neredeyse tamamı ortaya çıkıyor. Sizce bu listede daha başka hangileri yer almalıydı? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.