Türkiye’de üretilen yerli telefonlar beklenildiği kadar ucuz olmadı

OPPO, Microsoft Surface Book benzeri bir cihaz için patent tasarımı yapıyor

Pek çok küresel firmanın Türkiye’de üretime geçmesiyle birlikte, Made in Turkey logolu cihazlar raflardaki yerlerini almaya başladı. Peki yerli telefonlar beklenildiği kadar ucuz mu? İşte bu sorunun yanıtı.

Bilindiği üzere Türkiye’de üretim faaliyetlerinde bulunacak olan bazı akıllı telefon üreticilerine çeşitli kolaylıklar ve teşvikler sağlanmıştı. Bu kapsamda Oppo, Samsung, Xiaomi, TCL ve Vivo gibi küresel üreticiler Türkiye’de üretim yapmak için kolları sıvadı.

Ülkemizde üretim başlamadan önce genel bir öngörü hakimdi. O da Türkiye’de üretilecek modellerin, normal satış fiyatına oranla yüzde 20 ya da 30 oranında daha ucuz olacağı algısıydı. Fakat bu beklenti ne yazık ki tam olarak gerçekleşmedi.

Türkiye’de üretilen yerli telefonlar beklenildiği kadar ucuz olmadı

Türkiye’de üretim faaliyetlerine başlayan küresel oyuncuların ilk tercihi giriş seviyesi modeller oldu. Bu modellerin fiyatları ise büyük hayal kırıklığı yarattı. Şimdiye kadar üretime başlayan hemen hemen tüm firmalar, giriş seviyesi modelleri için 2500 TL ve üzeri fiyatlar belirlediler. Bu durum da ister istemez kullanıcıların moralini bozdu.

Zaten giriş seviyesindeki bu cihazların Türkiye’deki fiyat ortalaması 2500 TL ile 3000 TL arasındaydı. Dolayısıyla üretim bandının Türkiye’ye taşınması, fiyatlara çok da olumlu bir katkı sunmuş gibi görünmüyor. Keza P35 yonga setine sahip 4GB / 64GB’lık bir telefonu bu fiyatlardan satmak çok da makul değil. Tabi ki yine de son söz kullanıcıların olacak.

Vivo Y20s görücüye çıkıyor! İşte özellikleri