Türkiye’de aşılar koruyucu etki sağlıyor mu? Bilim kurulu üyeleri açıkladı

Coronavirüs (Covid-19)

Türkiye’de aşılar koruyucu etki sağlayabiliyor mu? Bu konu bir süredir tartışılıyor. Bilim kurulu üyeleri önemli açıklamalarla soru işaretlerini giderdi.

Hem Sağlık Bakanı hem de diğer yetkililer tarafından Türkiye’de aşılar koruyucu etki sağlıyor açıklamaları düzenli olarak yapıldı. Fakat aşıların Çin’den getirilmesi ve açıkçası pek bir güven yaratmaması kafalarda soru işareti oluşturdu. Şimdi ise bilim kurulu üyeleri sayısal veriler yardımıyla duruma açıklık getirmeye çalışıyor.

Aşılarla ilgili güvensizlik ilk olarak etki oranında ortaya çıktı. Hatırlayacağınız üzere aşının son derece etkili olduğu ifade ediliyordu. Fakat Brezilya ve diğer ülkelerden alınan sonuçlar bunun tam tersini gösterdi. Hatta Brezilya’da aşının etki oranı en fazla yüzde 58 seviyesinde ortaya çıktı.

Aşı çalışmaları başarılı devam ediyor

Bilim kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamalara göre aşılar bağışıklık konusunda olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Buna göre ikinci dozu olup bağışıklık kazanan 1 milyon 300 bin vatandaş içerisinden sadece 852 tanesi koronavirüs kaptı. Bu gerçekten de oldukça iyi bir başarı.

Türkiye'de aşılar koruyucu

Aşılar zayıflatılmış virüslerden oluşturuluyor. Bu nedenle her ne kadar çok yüksek olmasa bile yine de hastalığa yakalanma ihtimali mevcut. Ancak burada asıl önemli olan hastanelerin dolmasını engellemek. Ayrıca entübe hasta sayısını azaltmak da burada son derece önemli. Rakamlara dönecek olursak 852 kişinin virüse yakalandığını söylemiştik.

Koronavirüs vakalarında en tehlikeli şehirler açıklandı

Bu 852 kişi arasından sadece 53’ü hastanede yatmak zorunda kaldı. Bunlardan 5 kişinin yoğun bakımlık olduğu ifade edildi. Yani genel olarak bu yönden de değerlendirildiğinde aslında rakamlar hiç fena sayılmaz. Hastalığın en azından ağır geçmesini engellemek bile olumlu görülebilir. Peki sizce Türkiye aşılama konusunda başarılı mı?